Imorgon går vi in i första sommarmånaden, juni, och det känns verkligen jättekonstigt. Det känns som att maj månad försvunnit i huj utan att man egentligen hunnit reagera på det. Tiden bara rinner iväg utan att man fattar vart den tar vägen och jag kan inte riktigt greppa att vi har “sommar” från och med imorgon. Inte minst med det väder som varit idag, som mest påminner om höstrusk. Det har varit molnigt, mörkt, några få plusgrader och regn större delen av dagen. Jag har haft tänt i lägenheten hela dagen, vilket väl egentligen inte skall behövas en dag i slutet av maj.
Känns det inte som att maj varit ovanligt kall i år? I helgen var det inte mer än sju, åtta plusgrader – vilket känns mer som mars än maj. Och det är inte direkt så att man är upplagd för att gå i shorts och kortärmat just nu, som jag normalt sett brukar göra i maj. Visserligen är jag sådan som hellre går och småhuttrar än att jag svettas, men är det under tiogradersstrecket går till och med jag i långbyxor. Jag svettas ganska mycket i vanliga fall, så jag måste verkligen anpassa kläderna efter väderleken – och så fort det börjar bli lite varmare, åker sommarkläderna fram utan pardon. Men inte i år. Jag hoppas verkligen att detta väder inte tänker fortsätta hela sommaren, jag vill trots allt ha lite sol och värme!
Det är i alla fall skönt med vår och sommar, även om det hitintills varit lite kyligt. Ljuset och solen gör mycket till för välbefinnandet och åtminstone jag själv är mycket piggare än under den mörka delen av året.

Den här veckan väljer jag i alla fall aktivt att hålla mig ifrån innerstan så mycket som möjligt. Jag har haft lokalradion på igår och idag och man har varnat för kraftiga trafikomläggningar på grund av alla evenemang som är i stan den här veckan. Framförallt är det miljökonferensen i Älvsjö som påverkar, men det tycks även pågå en del annat under veckan. Bland annat kommer Stockholm maraton gå av stapeln under veckan också har jag hört på radion.
Man avråder från att ta bilen och många av busslinjerna i innerstan och söderort har omlagda körvägar. Bil har vi ju inte, så det är ändå inte aktuellt att åka bil inne i stan. Men jag undviker att vara i stan när det är så stora evenemang som just nu. Det är nackdelen med att bo i Stockholm, man “drabbas” ofta när det är statsbesök, konferenser och liknande. Och ofta blir det en jäkla cirkus inne i stan kring dessa tillställningar, med följden att man gärna håller sig därifrån.
Sen behöver jag inte bege mig in till i stan särskilt mycket, det mesta finns i min närhet just nu. Det hade varit annat om jag jobbat inne i stan till exempel. Men nu har jag hört om förskolor som fått stänga eftersom de legat innanför det område som spärrats för miljökonferensen. Så pass stora och påtagliga är alltså avspärrningarna, så det säger ju en hel del.
Men jag kommer eventuellt behöva ta mig in till stan någonting under veckan, får se om jag kan få mina nerver att samarbeta för att göra det. Det kommer garanterat bli att om jag åker in, gör det jag ska så fort som möjligt och åker hem igen.

Nu är tapetseringen av lägenheten i full gång och det känns verkligen jättekul. Sakta börjar resultatet ta form, även om vi under några dagar får leva i en byggarbetsplats. Igår och idag har det varit mycket flyttande av möbler fram och tillbaka, nedplockande av tavlor och utdragande av krokar och spikar från väggarna. Och det arbetet kommer att fortsätta närmsta dagarna. Just nu är det hallen och sovrummet som det arbetas i, när de rummen är klara får flytta om och arbetet fortsätta i nästa rum. Det är ett ständigt pusslande och just nu har vi saker stående precis överallt där de inte ska stå. Hela situationen ger flashbacks till när vi var nyinflyttade och också hade saker precis överallt. Undantaget är nu att vi inte har en massa flyttkartonger överallt, vilket ändå är väldigt skönt.
Det ska verkligen bli spännande att se slutresultatet, när de tapeter vi beställt faktiskt sitter på väggarna. Även om man gillade tapeterna när man såg dem i Stockholmshems tapetkataloger, kan det se helt annorlunda ut när tapeterna faktiskt är uppe. Men vi var i alla fall rörande överens kring tapetvalen, så jag tror att det kommer bli bra i slutändan. Och det ska bli kul att få den personliga prägel som man trots allt vill ha på sitt hem. Dit hör inte bara val av möbler, utan även val av golv och tapeter. Nya golv har vi inte fått igenom att få lägga, men nya tapeter är som sagt nu på väg upp på väggarna.
Det är lite påfrestande med röran som blir när man renoverar, det är liksom ingen ordning på saker och ting när man måste flytta runt på allt. Men man får tänka att det är värt besväret i slutändan, trots allt blir det en helt ny lägenhet när tapeterna kommer på plats. Och förhoppningsvis en ännu högre trivselfaktor än tidigare.

Sovrummet förberett för tapetsering
Undanröjt i hallen för att göra plats åt målarna

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Jag håller med dig, det känns som att maj flög förbi… och varje år så säger jag att jag måste passa på att njuta mer av våren, men den försvinner ju!

Kommentera

%d