Jag har varit aktiv som statist och skådespelare i olika produktioner sedan ganska många år. Det började när jag för fem år sedan gick arbetslös några veckor. Beskedet om min uppsägning kom ganska oväntat och jag fick i princip gå på dagen. Plötsligt stod jag utan arbete och visste inte riktigt vad jag skulle göra med tillvaron. Detta var i augusti och jag tog beslutet att åka till sommarstugan i Söderhamns skärgård under någon vecka. Jag tog med mig datorn och en back öl och satt i en sensommaridyllisk skärgård och klurade över hur min framtid skulle te sig. Givetvis sökte jag alla jobb jag kunde hitta, men tog också initiativet att registrera mig på statist.se. Detta var något jag länge tänkt på, men inte riktigt tyckt att jag haft tid för att med på filminspelningar parallellt med att jobba heltid. Nu hade jag plötsligt all tid i världen och tog steget att lägga upp en profil. Och det tog inte många timmar innan uppdragen började ticka in. Sedan har det fortsatt, även sedan jag fick ett jobb och var tillbaka på arbetsmarknaden igen. Det har gått från en hobby till att även vara ett bra extraknäck.

Under åren har jag varit kontakt med en lång rad olika produktionsbolag. Allt som oftast har jag som statist blivit bra och respektfullt bemött, men det finns enstaka undantag. Det har rört sig som alltifrån otrevlig personal till att man fått bråka om att alls få betalt eller att man totalt nonchalerat mejl och telefonsamtal.
Hittills har jag uttryckligen bett totalt två produktionsbolag att fara och flyga efter att ha fått ett bemötande som varit under all kritik. Och det ska ganska mycket till för att jag ska göra så, det är en sak som är säker. Vissa produktionsbolag tycks anse att de har rätt att behandla statister lite hur som helst tyvärr. Det är undermåliga löner, för att inte säga rent skrattretande nivåer på ersättningen vissa gånger. Vissa erbjuder runt 300 kronor för en hel dags arbete, vilket ju visar att man inte värderar min insats som statist särskilt högt. Själv har jag helt slutat söka de uppdrag som inte ger en skälig ersättning. Även om jag i första hand gör detta för att jag tycker det är roligt, är det en principfråga att få skälig ersättning för att lägga sin tid på en statistroll.

I dagarna blev jag kontaktad av produktionsbolaget Bigster och tillfrågad om en statistroll i serien Gåsmamman. Jag stuvade om lite i min almanacka och tackade ja till rollen. Bland annat bokar jag om ett läkarbesök för att kunna vara med vid filminspelningen. Allt tycktes var klart inför inspelningen och tilläggas ska att jag fick ett bra bemötande hela tiden. Men sent på eftermiddagen dagen innan filminspelningen får jag ett SMS där man avbokar mig som statist. Anledningen sas vara att jag tidigare haft en statistroll i samma serie, där jag syntes rätt väl. Och eftersom jag i den inplanerade rollen också skulle synas rätt väl, gick det inte ihop.
Okej, jag köper argumentet, så inga konstigheter på den punkten. Men det är något produktionsbolaget borde haft koll på redan innan man anlitade mig som statist en andra gång. Jag skrev givetvis ett SMS tillbaka och påpekade att jag borde få betalt ändå, eftersom jag planerat om för att kunna vara med och dessutom blev avbokad med så kort varsel.
I skrivande stund har man inte bemödat sig att besvara mitt SMS överhuvudtaget. Jag har dock utfärdat en faktura för arvodet jag skulle ha fått om skickat till Bigster. Det återstår att se om jag alls får betalt, men jag kommer ta fajten för att få det. Fel kan det bli även hos ett produktionsbolag, det köper jag. Men då får man också sköta det snyggt och nuläget känns det inte som att Bigster är villiga att göra det.

EDIT

Det tog cirka ett dygn för Bigster att agera. Men slutligen har jag fått beskedet om att man går med på att betala mitt arvode på grund av den sena avbokningen. Så nu är allt frid och fröjd igen!

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d