Somliga månader är det kanske inte kul, men ändå helt okej att göra räkningarna. Just när man byter jobb, brukar det ju bli en till två månader då man har tämligen god ekonomi – i övergången då man fortfarande får lön från två arbetsgivare. Och just nu befinner jag mig i en sådan övergångsperiod, så denna månad får jag dubbel lön vilket är minst sagt välkommet. Jag har passat på att beta av några krediter jag samlat på mig, inga jättesummor men ändå sådant som med tiden måste betalas. Så nu är datorn och en del annat småplock betalt, vilket känns oerhört skönt. Sen har jag ett par lite större lån som inte är betalda ännu, utan där jag har ytterligare ett antal år kvar att betala av. Men det är en helt annan story. 😊
Man borde väl helt enkelt byta jobb lite då och då för att få sådan här gigantiska löner, det är väldigt gynnsamt för ekonomin. Även nästa månad kommer jag få en hyfsad lön, då jag får det allra sista från Securitas liksom första “riktiga” lönen från Trafikverket. Så det gör inte direkt ont att få två skapliga löner i rad, säga något annat vore att ljuga. Nu väntar jag bara på den dag jag får en sådan lön varje månad. Men dit är det fortfarande en bra bit kvar, så enkelt är det. Fast man måste ändå erkänna att det är fasen så mycket roligare att göra räkningarna när man har en okej inkomst än när man inte har det.

Det är faktiskt smått ironiskt, vi har så smått börjat titta på julbord – och det är bara att inte att många av våra favoritställen redan börjar bli fullbokade. Och då är vi bara i slutet på september än så länge, är inte det lite märkligt?! Vi brukar slå på stort när vi äter julbord och brukar kosta på oss en hotellnatt i samma veva. I normalfallet bokar vi in oss på Hasselbacken, som brukar ha paketpris med hotellövernattning och julbord – men där började det bli fullbokad de helger vi kan i december. Dessutom har de ändrat bokningsreglerna sedan förra året, så man måste betala vid bokningstillfället och sedan är det hela inte avbokningsbart. Så har det inte varit tidigare år när vi bokat, utan man har kunnat av- och/eller omboka fram till en viss tid innan. Vi kände att vi inte ville boka något så långt fram i tiden för så mycket pengar om man inte kan avboka, så vi frångår våra traditioner detta år och väljer en annan restaurang istället. Men övernattning på Hasselbacken blir det ändå, fast med möjlighet till av- och ombokning. 😜
Det känns lite konstigt att börja planera julen redan i september, men vi har faktiskt lite smått börjat planera decembermånaden redan. Jag har i år valt att söka semester och jul och nyår, sedan återstår att se om man får det beviljat. Men jag går fortfarande lära i slutet av december, så jag tror att jag har bättre odds i år än kommande jular att få ledigt. Man får liksom passa på när möjligheten ges om man säger så. Nyårshelgen har vi inplanerad vid det här laget – under förutsättning att vi båda får ledigt. Hur själva julen blir återstår att se, det hänger väldigt mycket på hur vi jobbar. Jag måste invänta svar på min semesteransökan innan vi planerar in något, eftersom jag enligt ordinarie schema trots allt jobbar julaftonsnatten.

Att man jobbar vissa storhelger som skiftarbetare är trots allt inte så konstigt, så är det ju bara. Det är liksom nackdelen med att jobba skift. Vissa storhelger gör mig inte så mycket att jobba, medan andra känns viktigare att få vara ledig. Just julen är jag helst ledig, sedan kan jag jobba vilka andra storhelger som helst under året. Och det har jag också gjort genom åren, jag har jobbat nyårsnätter, midsommaraftnar, påskhelger – men peppar, peppar för det mesta lyckats få just jularna lediga. Sedan kan jag ha jobbat på juldagen, men just julafton har jag i princip alltid fått ledigt.
Men jag har själv valt att jobb skift, själv sökt mig till skiftjobb och föredrar att jobba på det viset. Så då får jag ta nackdelarna med det hela också utan att klaga alltför mycket. Jag kommer givetvis inte att säga så mycket om jag kommer behöva jobba julaftonsnatten, det är ju något som tillhör jobbet. Men det är klart att jag helst är ledig om det går.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: