När jag flyttade till Stockholm för 20 år sedan var jag nog rätt naiv (om det är det rätta ordet?) när det gällde bostadsmarknaden här. Jag tror inte att jag riktigt förstod vilken tur jag hade när jag lyckades byta bort en etta på 35 kvadratmeter i ett av Hudiksvalls ”sämre” områden mot en tvåa i utkanten av Upplands Väsby.
Jag var då helt inne på att jag skulle flytta igenom inom bara några månader, eftersom jag tyckte att lägenheten låg alldeles för långt ut ifrån stan.
Visst kom jag att flytta därifrån – men det tog drygt fem år innan jag slutligen lyckades byta till mig min nuvarande lägenhet i Bagarmossen (även den gången med en rejäl dos tur).

Nu har vi börjat titta efter något större, vi vill ha minst ett rum till. Helst inte längre utifrån stan, kanske till och med lite närmare. Skillnaden nu är att vi har en lägenhet som har bättre bytesvärde än en lägenhet i Väsby, jag har nu 18 år i bostadskön och 13 år i den interna byteskön.
Men det är ändå ett rent helsicke att hitta något. De lägenheter vi hittar som vi kan tänka oss, där har vi köplats 35 och uppåt. Med andra ord ingen större chans att få lägenheten. Visserligen är det mycket bättre köplats än någon som är helt ny på den stockholmska bostadsmarknaden, men fortfarande alltför långt ner i kön för att få en lägenhet. Och det som gör det hela lite absurt är att det krävs så många år i kö för att ens ha en sportslig chans att få en lägenhet.
För visst skulle vi kunna få en lägenhet om vi var villiga att flytta ut ifrån stan, men det är liksom inte ett alternativ. Såvida bostaden i sig inte är något alldeles enastående…

Sen får man inse att man blivit en aningen bortskämd här i Bagarmossen. Vi har 150 meter till centrum med affärer och tunnelbana. Något som gör att vi i tid räknat har närmare till stan med kollektiva färdmedel än många som rent geografiskt bor närmare stan, men kanske har ett eller flera byten på vägen. Och sen kommer förstås bekvämligheten i att affärer nära till hands, något som ju är guld värt om man glömt köpa nåt eller liknande. Det tar liksom inte en timme att åtgärda om man inser att man behöver köpa till nåt. Och det är en bekvämlighet vi ogärna vill byta bort.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: