En dryg vecka har vi bott i den nya lägenheten och det märks verkligen att man vänjer sig snabbt vid saker som är bättre. Jag har nu för sista gången varit i den gamla lägenheten och säkerställt att verkligen ingenting finns kvar där av våra ägodelar. De senaste gångerna vi varit i lägenheten har vi alltid pinaler någonstans, längst in på någon hylla i något skåp, något som hängt på någon vägg och så vidare. Nu är i alla fall nycklarna återlämnade till Stockholmshem och vi har officiellt inget ansvar för den gamla lägenheten längre.
Men de senaste gångerna jag varit i den gamla lägenheten, har jag slagits av hur liten den känns i förhållande till den lägenhet vi har flyttat in i. Jag har redan börjat vänja mig vid det extra svängrum som erbjuds i en trea på 84 kvadratmeter. En tvåa på 69 kvadratmeter är ändå ganska stor för att vara en tvåa, men även den kan kännas liten om man har en stor trea att jämföra med.
Ju bättre ordning vi kommit i i den nya lägenheten, ju mer hemma känns den trots allt. Det känns konstigt att ha lämnat ifrån sig nycklarna till den lägenhet som varit hemma de senaste 17 åren, men jag känner också att det kommer bli bra i den nya lägenheten. Jag försöker göra några småsaker varje dag, även om det bara är att hänga en tavla eller dra en förlängningssladd. och sakta men säkert börjar det likna något man faktiskt kan kalla ett hem.

Jag har dock noterat vilken vikt åtminstone jag själv lägger vid det där med dofter. Det lukta fortfarande nymålat hör hemma efter att hyresvärden piffat till lägenheten sedan innan vi flyttat in. Och det är inget fel på lukten av nymålat, men det luktar inte som jag är van vid att det luktar hemma. Sådant tar givetvis ett tag, tills man faktiskt “bott in sig” ordentligt i en lägenhet.
Men jag reagerar varje gång jag varit iväg någonstans och kommer in i lägenheten igen. Det är något med doften som gör att det inte “luktar hemma” när man kommer hem. Jag har liksom vant mig vid doften i den förra lägenheten och saknar den faktiskt litegrann.
Det kan uppfattas som en bagatell, men jag kan tycka att doften hemma faktiskt är viktig. Ett hem det luktar gott i blir extra hemtrevligt på något sätt. Men jag vill också min egen doft, som jag är van vid.
Visst är det märkligt att man kan haka upp sig på en sådan detalj?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: