Sedan flytten har jag fått anledning att börja göra sådant som jag tycker mycket om, men som jag inte haft anledning att göra på väldigt länge. Nämligen att gå i möbelvaruhus! Jag skojar inte, jag skulle verkligen kunna göra av med mångmiljonbelopp på möbler och inredning. Men för att göra det, behövs inte bara en annan ekonomi utan även en bättre herrgård att bo på för att få plats med allt – inte en trea i Bagarmossen.
Ju mer vi kommit i ordning, ju mer har det ploppat upp behov av lite nya saker. Vi behöver inte göra några större inköp, men lite småsaker här och där behövs. Vi behöver nya sänglampor och en väggklocka bland annat, möbler har vi däremot så att det räcker och blir över för ett helt kompani. Men våra småbehov av nya saker har ändå givit mig anledning att ta mig runt till olika möbelvaruhus för att leta saker hem.

Min allra största “last” i dessa sammanhang är secondhandbutiker, där jag verkligen kan grotta ner mig i timmar och fantisera om var man kan få in olika saker här hemma. Jag hittar alltid någonting i en secondhandbutik och får tygla mig själv för att inte komma hem med en massa saker som vi egentligen inte har plats för.
Jag har hittat några guldkorn till secondhandbutiker, som jag oftast besöker när jag väl är på jakt efter något speciellt. Tyvärr är den ena ganska dyr, men å andra sidan vet jag att de har möbelsnickare anställda som renoverar och piffar till möblerna vid behov innan de säljs. Så det är en helt annan kvalitet på grejerna helt enkelt. En annan av butikerna jag brukar gå till, håller inte riktigt samma standard men det går samtidigt att göra riktiga fynd. Bland annat köpte jag ett par fåtöljer där för ett antal år sedan för bara några hundralappar. Fåtöljerna visade sig senare vara designmöbler och värda långt mer än vad jag betalat för dem.
Sen ligger det ju lite i tiden att handla second hand istället för att bara handla nytt hela tiden. Den stora merparten av möblerna här hemma är secondhandfynd jag gjort genom åren. Det enda jag skulle ha svårt för att köpa begagnat är säng tror jag, det vill jag gärna köpa nytt. Men i övrigt köper jag oerhört mycket begagnat när det kommer till heminredning. Jag ska väl dock erkänna att jag blivit ganska petig med åren, inte minst eftersom utbudet av second hand-varor blivit så stort. Det är mycket lättare idag att hitta saker i gott skick än för bara några år sedan. Så jag brukar nästan granska varorna med lupp innan jag köper dem, för att vara säker på att jag inte köper något alltför slitet.

Sen ska man egentligen inte vara så otålig som jag kan vara om man ska handla second hand. Har jag kommit på att jag behöver något hem, vill jag ha det på en gång och jag har inte alltid tålamod att vänta tills någon butik får in det. Går man till Ikea kan man vänta sig att de har ett visst utbud av till exempel sänglampor och klockor, medan secondhandbutiker säljer de varor de för till fället kommit över. Oftast får man vänta lite tills de kommit över just den typen inredningsdetaljer man själv är på jakt efter. Något som ibland kan ta tid. För även om de råkar ha en eller flera klockor i lager, så kanske det inte är någon av dem man gillar – och då får man snällt vänta ett tag till.
Sen är kanske inte just klockor det största “problemet” när man jag inredningsdetaljer. Det går att hitta nyproducerade klockor i ungefär den stil jag vill ha för en överkomlig peng. Lampor kan dock vara lite värre. Så jag får stålsätta mig och plocka fram tålamodet i den mån jag har något. Förr eller senare lär vi hitta nya sänglampor trots allt. 😊

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: