Nästan exakt på dagen 17 år har jag varit hyresgäst hos Stockholmshem. Jag har varit supernöjd med dem och det är ytterst få gånger jag haft något att anmärka på. Det har varit någon enstaka gång vi haft lite skilda åsikter – till exempel om vad som “normalt slitage” – om saker, men på det stora hela har Stockholmshem varit just en sådan hyresvärd som gör att man verkligen vill bo i hyresrätt och inte köpa sin lägenhet.

Fram tills det var dags för vår flytt har jag haft denna mycket härliga och friktionsfria relationen till hyresvärden. Men vår flytt har skötts otroligt illa av Stockholmshem och jag har fått ett bemötande som jag inte trott varit möjligt. Det började redan när vi liv godkända som hyresgäster för den nya lägenheten och det skulle ordnas med lägenhetsvisning och besiktning av den gamla lägenheten. Tid bokades för besiktning och visning. Då ingen av oss kunde vara hemma när besiktningen skulle äga rum, lämnade vi nycklar i den box som är avsedd för att lämna nycklar när hyresvärden behöver tillträde till lägenheten.
Men någon besiktningsman dök aldrig upp för att göra besiktningen. Jag mejlade den person på Stockholmshem som jag haft kontakt med och sa att jag åtminstone vill ha igen extranycklarna, eftersom vi behövde dem. Jag fick bara ett kort svar om att han skulle återkomma angående besiktningen, men inget hände. Dagarna gick, jag fortsatte att mejla men fick bara undvikande svar om återlämnande av nycklarna och en eventuell besiktning. Till slut ledsnade jag och mejlade kundtjänst istället. Då tog det två dygn så var lägenheten besiktigad och nycklarna återlämnade.
Under tidens gång, hittade vi även en notis på Stockholmshems hemsida angående att man på grund av Corona inte genomförde några lägenhetsvisningar. Jag mejlade återigen kontaktpersonen på Stockholmshem och frågade om lägenhetsvisningen skulle bli av, eller om kunde bortse ifrån den. Som svar fick jag ett “goddagyxskaftsvar” om at besiktningarna visst äger rum, men att jag då inte behöver vara hemma om jag inte vill. Detta var rätt typiskt den här personen, det var inte första gången jag fick svar på något jag inte ens frågat om. Jag besvarade mejlet och sa att det inte var besiktningen utan lägenhetsvisningen jag undrade om. Jag fick då tillbaka att det blir en lägenhetsvisning på det klockslag vi avtalat. Så vi planerade givetvis den aktuella dagen efter det och såg till att vara hemma strax innan 17:00, då spekulanterna skulle komma.
Men ingen dök upp till visningen. Vi stod där förgäves och väntade på att de skulle komma, men ingen dök upp. Till slut gav vi upp och struntade i det hela.

När det slutligen var dags för kontraktsskrivning, hade man på hyran lagt till en massa tillägg för utförd renovering enligt Stockholmshem system för “valfritt lägenhetsunderhåll”. Den tidigare hyresgästen hade lagt nya golv 2018, vilket vi får fortsätta att betala för. Det är så systemet funkar, så det är inte mycket att orda om. Men till det hade Stockholmshem på eget initiativ målat om hela lägenheten och lagt kostnaden på hyran – eftersom lägenheten varit väldigt nedgången.
Jag säger ingenting om att man piffar upp lägenheten om den är nedgången, men man kan inte lägga kostnaden på hyran och kalla det valfritt lägenhetsunderhåll när vi som blivande hyresgäster inte ens haft något att säga till om när det kommer till färgval och liknande.
Vi opponerade oss mot att vi skulle behöva betala för en renovering vi inte bett om eller fått vara med och säga till om färgval eller liknande – men fick då bara svaret att isåfall var inte aktuella för lägenheten. Efter lite funderande, bestämde vi oss ändå för att ta lägenheten och tänkte att vi ju kan måla och tapetsera om i de färger vi vill ha ändå.
Efter att ha tittat en extra gång på lägenheten, bestämmer vi oss för att enbart lägga nya golv och vänta med tapetsering och målning. Vi gör en beställning på att lägga parkett i hela lägenheten. Men dagarna går och blir till veckor utan att vi hör något från golvläggningsfirman. Till sist hör jag av mig till Stockholmshem och frågar vad som händer. Jag får kontaktuppgifterna till den aktuella golvläggningsfirman och försöker nå dem. Första gången jag ringer, var de upptagna och ber om att få återkomma. Något som inte skedde och jag fortsatte att försöka få tag på dem utan framgång. Till sist ledsnar jag och hör återigen av mig till Stockholmshem. Jag blir uppringd av en förvaltare (som var väldigt trevlig och korrekt i sitt bemötande av mig), som ber om ursäkt för allt strul och säger att om inte golvfirman hör av sig närmsta dagarna, ska jag kontakta honom personligen så ska man reda ut det hela.
Men golvfirman hör inte av sig, istället ringer förvaltaren igen efter några dagar. Beskedet var nu något helt annat. Så länge vi har påslag på hyran för de senast lagda golven, går det inte att göra en beställning på nya golv. Lösningen är att vi betalar hela den återstående summan för golven på cirka 20.000 kronor, sen kan vi beställa nya golv.
Efter en flytt som blivit dyrare än vi räknat med, har vi inte riktigt budget för att på punga ut med 20.000 kronor på ett bräde. Ett extra påslag på några hundralappar (som det hade blivit om vi beställt nya golv genom Stockholmshem) hade vi räknat med och budgeterat för, men inte en klumpsumma på 20.000 kronor.

Där står vi just nu, i en situation med golv vi inte vill ha och en tapetsering/målning som vi inte bett om men ändå måste betala för. Och det är inga småsummor vi pratar om, utan runda slängar 30.000 – 40.000 kronor totalt, som vi kommer betala genom ett påslag på hyran. Och det utan att vi haft ett smack att säga till om – eller möjlighet att ändra eftersom vi då måste ut med stora klumpsummor för tidigare utförda arbeten.
Målningen är bra gjord, så den säger vi fullt inte lika mycket om, även om vi helst varit med och valt färger. Men golven är rent förskräckligt fula och vi vill verkligen byta ut dem. men just nu har vi inte råd med det system som Stockholmshem använder sig av.

Jag har faktiskt skrivit till Hyresgästföreningen och frågat om de tycker att det är okej att Stockholmshem använder sig av detta system och om det är något som förhandlats fram i samråd med Hyresgästföreningen. Än så länge har jag inte fått något svar, men det ska bli intressant att se vad de säger. Om de kan göra så mycket vet jag inte, men förhoppningsvis kan systemet ändras så att det åtminstone inte drabbar någon annan blivande hyresgäst hos Stockholmshem. Åtminstone bör det ju finnas ett system så att man kan ändra redan valda golv- och färgval utan att behöva punga ut med stora klumpsummor först. Det är verkligen inte alla som kan slänga ut 20.000 kronor på ett bräde hur som helst. Framförallt inte i samband med en flytt, som i sig kostar rätt mycket pengar.

Tillägg/edit

Efter att ha klagat lite hos Stockholmshem, har man gjort något av en kovändning i frågan. Vi kommer kompenseras för det strul som varit med flytten och det verkar även som att vi kommer få vissa arbeten utförda i lägenheten, så att vi själva har något att säga till om vad kommer till val av färger och golv.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: