Det är svårt att inte bli berörd av alla rapporter vi dagligen matas med från krigets Ukraina. Jag brukar även i normala fall försöka se TV-nyheterna varje dag och i dessa tider känns det nästan extra viktigt att följa med i nyhetsrapporteringen. Men det blir svårt att ta in allt elände, liksom att kriget kommit så när som det gjort i och med invasionen av Ukraina. Med en person som Putin vid makten i Ryssland känns världsläget väldigt osäkert och man undrar vilket nästa land blir att råka ut för Putins lynniga och maktgalna temperament. Att vi dessutom pratar om en kärnvapenmakt som Ryssland gör inte saken mindre oproblematisk. Det är liksom inte en helt bekväm kombination med kärnvapen och en galenpanna som Putin vid makten. Jag vet inte om man vill veta vad som försiggår på järnkontoret hos honom med tanke på allt som rapporterats om på sistone. Det måste vara en ganska förvirrad och skev verklighetsuppfattning som tagit över på sistone.
Det är inte bara kriget i Ukraina jag tänker på, utan hur man begränsar pressfriheten, det fria ordet och oppositionspolitiker, något som eskalerat på sistone. Själv hade jag förmodligen haft några års fängelse att se fram emot redan nu om jag befunnit mig i Ryssland – bara med detta blogginlägg som bakgrund. Man får inte kalla kriget i Ukraina för vad det verkligen är, nämligen en attack och en invasion av ett land enligt nya lagar i Ryssland. Själv undrar jag försynt vad man får kalla det hela istället? För frågar man mig är det just en attack och en invasion av ett land och ingenting annat. Man skulle förmodligen få ungefär samma svar om man slog upp orden i ett lexikon. Men inte om man frågar makteliten i Kreml, där råder en helt annan verklighet som vi andra inte är en del av.

Det är nog sällan jag varit så oroad över en händelse, som jag är just över vad som sker i Ukraina just nu. kriget har kommit obönhörligt nära och jag är rädd att risken finns att fler länder dras in i kriget. Jag tror risken är liten att Sverige drabbas, men kriget kan mycket väl komma närmare än Ukraina. I baltstaterna råder en oro för att även de ska dras in i kriget och själv tror jag faktiskt inte att det är helt omöjligt. Det finns säkert en lång rad andra länder som ligger i riskzonen för att råka ut för Putins nyckfulla vrede. En vrede som inte alls borde kunna kombineras med att vara högste ledaren för en världens största kärnvapenmakter.
Men det är verkligen oroväckande med en person som Putin vid makten, med tanke på vad han uppenbarligen är kapabel till. Det är just det som gör mig extra oroad just nu, att man inte verkar kunna förutspå vad som händer härnäst. Vilket land står näst på tur för att drabbas av ryssarnas korståg och längtan efter att invadera totalt oskyldiga länder? Vad kommer att krävas för ett sådant beslut från Ryssland, när man så lättvindigt valde att attackera Ukraina?

Sen kan jag inte låta bli förundras över dubbelmoralen hos somliga länder, som nu med öppna armar tar emot flyktingar från Ukraina. Till att börja med: misstolka mig rätt! Det är jättebra att länder med öppna armar tar emot de människor som flyr striderna i Ukraina – jag säger inget annat! Men det går inte att låta bli att ana någon form av dubbelmoral när länder som Polen och Ungern så helhjärtat tar emot flyktingar. Här har vi länder som varit bland dem som gastat sig hesast om att begränsa antalet flyktingar när flyktingarna kommit från länder som Syrien och Afghanistan. Men flyktingar från Ukraina går det tydligen väldigt bra att ta emot – själv kan jag bara inte förstå skillnaden. En flykting är en flykting oavsett varifrån man kommer. Alla borde tas emot med öppna armar i en krissituation.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5 6 7 8
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Svenska Dagbladet 1 2 3 4 5 6 7

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: