En kvinna utan rätt att uppehålla sig i Sverige har gripits hemma hos statsminister Magdalena Andersson. När kvinnan greps hade statsministern sedan några dagar flyttat in i tjänstebostaden Sagerska huset. Ingen vill ta på sig ansvaret föra att person utan rätt att befinna sig i Sverige kunnat få arbeta i statsministerns bostad. Varken Säpo eller Regeringskansliet tycker att det hela är deras ansvarsområde. Så man kan ju undra vem som ska ansvara för säkerheten kring de personer som har de högsta politiska befattningarna i Sverige? Det känns som att det måste finnas någon som har det övergripande ansvaret. Skulle jag själv anlita städfirma, skulle jag absolut vilja att personalen har alla papper i ordning. Kanske inte för att det skulle vara en säkerhetsrisk för en vanlig knegare som jag, men för att jag vill vara säker på att ingen utnyttjar utsatta personer som svart arbetskraft.

Vi har en mördad statsminister och en mördad utrikesminister i Sverige och borde ha lärt oss av våra misstag vid det här laget. Självklart borde någon instans – som exempelvis Säpo eller Regeringskansliet – ha det övergripande ansvaret för säkerheten kring stadsråden.
Oavsett vem som har ansvaret, blir det givetvis fel någon gång här och där – så enkelt är det ju. Men att ha koll på vem som jobbar i statsministerbostaden borde vara ganska enkelt trots allt. Jag har jobbat hos flera arbetsgivare där man varit supernoga med att kolla identitet och att man har rätt att arbeta i Sverige, det borde trots allt finnas sådan rutiner även för städare i olika ministerbostäder. Det känns inte som att det skulle vara särskilt svårt att bygga upp sådana rutiner.

Det är lätt att tycka att det kanske är något av en bagatell eftersom inget trots allt inträffat, mer än att kvinnan frihetsberövats av polis efter att av misstag fått igång ett larm i Anderssons hem. Och det är klart att även en statsminister kan råka ut för oseriösa arbetsgivare när man tar in personal i olika sammanhang. Men det blottlägger faktiskt en hel del säkerhetsbrister om man inte har bättre koll än så här på vilka som jobbar på sådana här ställen.
Nu hände ingenting, vilket var tur. Och bara det faktum att uppehålla sig i Sverige utan tillstånd behöver inte innebära att man per definition är kriminell i övrigt. Det största problemet i just det här fallet är att man inte har större koll än så här på vilka som arbetar i en ministers hem. Man har med andra ord en hel del att jobba med, milt uttryckt.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6
Svenska Dagbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: