Rasmus Paludan har fått den reaktion han ville ha på sina “demonstrationer” där han brände Koranen. Jag undrar om han väntade sig så starka reaktioner som det blivit? Upploppen har med oförminskad styrka fortsatt, även när Paludan inte varit närvarande. Så ja, den reaktion han förmodligen ville ha, har också kommit. Det går inte att komma ifrån att man undrar vad det är han vill uppnå genom sina så kallade “demonstrationer”? Vad är det han vill påvisa genom att bränna Koranen i socialt utsatta områden?
Sen ska man inte lägga hela skulden på Rasmus Paludan, så är det trots allt. Han ville ha reaktioner och det fick han, men det finns också gränser för hur starkt man ska reagera. Protestera får man gärna göra – och bör man göra mot stolpskott som Rasmus Paludan. Men att därifrån övergå till rena upplopp, skadegörelse och stenkastning mot blåljuspersonal är helt oacceptabelt. Det vore mycket mer klädsamt att lägga sin energi på mer konstruktiva saker – som att söka jobb och lägenhet, eller att protestera på fredligare sätt. Upplopp och attacker mot poliser och övrig blåljuspersonal leder aldrig till något positivt, snarare tvärtom.
Det är inte bara de poliser som blir utsatta för stenkastning som drabbas när sådant här sker. Jag tänker på allt “vanligt folk” (eller hur man nu ska uttrycka sig?) som också bor i området där upploppen skett och som inte vågar gå ut på grund av oroligheterna. Det går bara att fantisera om hur det skulle kännas med upplopp i ens egna område, det skulle kännas oerhört skrämmande.
Man undrar verkligen vilka det är som startar sådana här upplopp och som inte kan protestera på ett civiliserat sätt? Det finns tusen bra sätt att visa sitt missnöje på utan att kasta sten mot blåljuspersonal, sätta eld på bilar och stjäla polisbilar. Jag hoppas verkligen det blir många fällande domar mot dem som gjort sig skyldiga till detta. I grunden är det inte Rasmus Paludans fel att blivit upplopp, även om det är föga förvånande att det blev så. Och det var kanske just det han ville påvisa, vad vet jag?

Kravallerna har blivit en världsnyhet och Sverige beskrivs mer eller mindre som ett land som inte har någon koll. Jag har i skrivande stund egentligen ingen större åsikt om polisens insatser under påskens upplopp. Jag utgår från att man gör sitt bästa utifrån de förutsättningar och resurser man har. Men jag undrar ibland om de resurser man har faktiskt räcker till och om man inte skulle har lite större befogenheter? Jag har ibland undrat varför man till exempel inte använder vattenkanoner i samband med upplopp. Det är ett ganska harmlöst “vapen” som inte skadar någon, men som jag tror skulle kunna vara ganska effektivt att skingra en folkmassa. I sammanhang som den gångna helgens upplopp – där polisen faktiskt varit under attack – tror att jag just vattenkanoner kunnat vara till stor hjälp för att få folk att backa undan.
Annars har jag själv ganska stor tilltro till den svenska polisen och är övertygad om att man på det stora hela gör vad man kan utifrån de resurser och befogenheter man har. Oftast är det inte viljan eller andan det är fel på, utan att man helt enkelt inte alltid har de resurser som krävs. Många säger att man ibland får känslan av att polisen “inte bryr sig”, jag tror snarare att man inte får de resurser som krävs. Och då skadas allmänhetens tilltro till myndigheten – och många får intrycket av att man inte bryr sig.

Så ja, jag tror faktiskt att polisen gjort vad man kunnat för att stävja de gångna dagarnas kravaller. Sen har man kanske inte haft resurser och befogenheter för att fullt ut kunna möta våldsamheterna som utspelat sig. Jag har följt diskussionerna i några grupper på Facebook – och där har missnöjet med polisen vuxit sig ganska stort. Man har skjutit för lite, varit för mesiga, mest hållit sig bakgrunden och en lång rad andra saker enligt somliga förståsigpåare. Och det kan säkert vara så att polisen i vissa lägen kunnat vara mer offensiv, men jag tror det snarare beror på begränsningar i befogenhet än något annat. Trots allt är det de enskilda polismännens arbetsmiljö vi pratar om. Polisen måste dessutom ha lagstöd i allt de gör, inklusive att skjuta mot upprorsmakare, använda batong, pepparspray, elpistol och så vidare. Jag tror inte att någon vill ha en polismyndighet som inte följer de lagar och regler som är uppställda kring myndighetens arbete. Istället för att klaga på polisens arbete, borde man i många lägen klaga på politikerna som inte ger polisen större och bredare befogenheter.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1
Dagens Nyheter 1 2 3 4
Svenska Dagbladet 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Håller med. Varför man sen tillåter en sådan demonstration under påsken förstår jag inte.
    Till sist, du har en bra blogg, har följt den en tid nu. Lycka till med tillfrisknande ! Jag har problem att uttrycka mig skriftligt så ha överseende !

Kommentera

%d bloggare gillar detta: