Det pratas mycket om hur mycket priserna har gått upp på sistone, inte minst på somliga matvaror. För många som inte har så stora marginaler är det säkerligen kännbart när matpriserna går upp. Vi, som bara är två och dessutom med hyfsat okej inkomster, har det inte varit fullt lika kännbart att priserna gått upp. Vi har inte behövt ändra våra matvanor särskilt mycket, däremot är det klart att man blivit lite mer prismedveten på sistone. Man tittar mer på kilopriser, köper storpack och jämför olika märken. Jag vet ungefär vilka märken jag tycker är bra och vad jag kan tänka mig att köpa eller ej.
Så även om vi inte ändrat våra matvanor särskilt mycket, har vi som många andra börjat titta lite på priserna när vi handlar. Det blir mer storpack och vi letar mer på nätet efter billiga varor. Bland annat köper vi storpack med kaffe från ett ställe med lägre priser, från ett annat beställer vi bland annat ris.

En eller ett par gånger i månaden brukar vi storhandla via internet och få tyngre och mer skrymmande matvaror hemkörda. Det kan vara saker som tvättmedel, toalettpapper och liknande som vi storhandlar via just internet. Där har vi insett att Mathem – där vi tidigare brukat handla – hör till de lite dyrare kedjorna, även om vi generellt sett ofta är väldigt nöjda med de varor vi får. Nu har vi istället gått över till att beställa från Coop, där vi insett att det är avsevärt mycket billigare. Det är sådan skillnad att det kan vara några hundralappar som skiljer i pris för varje storhandling. Dessutom har vi fördelen att vi samlar poäng på medmerakortet också varje gång vi beställer på Coop. Ju fler poäng man får, desto större rabatter får man vid olika tillfällen. Liksom att man kan beställa presentkort på Coop för de poäng man tjänar in. Räknar man det som rabatt, blir det ganska bra rabatter i slutändan.

Internet är trots allt konsumentens allra bästa vän, jag tror konkurrensen företag emellan har hårdnat sedan internet slog igenom ordentligt. Det är så mycket lättare för oss konsumenter att jämföra priser och välja den billigaste leverantören sedan internet kom. Här hemma handlar vi otroligt mycket via internet, för att inte säga det allra mesta. Det är väl bara i viss mån mat och kläder som går i butiker och köper, även om vissa av dessa inköp också görs via internet.
Själv beställer jag snus, apoteksvaror och mediciner, de flesta av mina klädinköp, parfymer och det allra flesta andra saker via olika internetbutiker. Just därför att det oftast blir avsevärt billigare. Det är inte bara matpriserna som gått upp på sistone, utan väldigt mycket annat också, så det gäller att hålla i slantarna litegrann.
Ofta kan jag märka av lägre priser på kläder, apoteksvaror och – inte minst – parfymer och kosmetika om man handlar på olika internetbutiker. Snus ska vi ju inte tala om, det är en rejäl skillnad mellan internbutiken jag använder kontra om jag skulle köpa snus i butik. Jag betalar runt 40 kronor dosan där jag beställer, medan samma snus kostar ungefär 60 kronor i butik. Så det säger sig ju självt var man väljer att handla i så fall. Så jag sparar en hel del pengar på att sitta hemma och knappa hem de varor jag vill ha kontra om jag skulle gå i butik och köpa dem.

Jag har nog alltid varit prismedveten och varit noga med att jämföra priser mellan olika varor och tjänster. Innan jag gör ett köp, vill jag inte bara kolla priset utan även villkoren kring ett köp. Köper jag en tjänst, vill jag ha koll på uppsägningsvillkor, leveranstid och en lång rad andra saker. Det är just därför jag aldrig, aldrig köper något något av telefonförsäljare, för då hag jag inte möjlighet att kolla och jämföra priser och villkor. Kanske skulle jag kunna hitta något med bättre villkor någon annanstans om jag fått möjligheten att jämföra?!
Men prismedvetenheten har nog vuxit i och med de stigande priserna, det är en sak som är säker. Vi har båda börjat jämföra priserna mer, börjat ha koll på var vi handlar och faktiskt också vara lite selektiva. Vi frågar oss om vi verkligen behöver en viss vara just nu, eller om den kan vänta.

Hur påverkas ni av prisökningarna? Har ni börjat bli mer prismedvetna, eller handlar ni på ungefär samma sätt som tidigare?

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: