Ungefär en gång per år brukar jag ha en genomgång av ekonomin för att lägga om onödigt höga utgifter. Det hinner ofta hända en hel del med villkoren på de utgifter man har och kan dyka upp andra erbjudanden som man kan nappa på istället. Så jag brukar gå igenom hemförsäkring, mobilabonnemang, lån och alla andra månatliga utgifter man har för att se om det vore mer ekonomiskt att byta ut och lägga om vissa saker. Och varje gång brukar jag kunna dra ner en hel del på de återkommande utgifterna. Oftast är det flera hundra per månad som går att spara in. Det går att spara ganska mycket på att lägga om åt lån, byta mobilabonnemang eller skaffa en ny bredbandsoperatör. Dessutom går det att spara ännu mer på att till exempel samla lån eller samla flera abonnemang hos samma leverantör.
Ibland kan det kännas lite larvigt att till exempel byta operatör eller hemförsäkring för att spara någon femtiolapp i månaden. Men kan man spara några tior här och några tior där, blir det snabbt hundralappar. För varje gång jag själv går igenom ekonomin, brukar jag kunna spara in minst 500 kronor i månaden, oftast ännu mer. Så jo, det lönar sig faktiskt att se över ekonomin med jämna mellanrum.

Idag är det så otroligt mycket enklare att vara medveten kring sin ekonomi också, internet har varit nästan revolutionerande när det gäller hjälp att få prisuppgifter på olika varor och tjänster. De flesta företag ger bra prisuppgifter direkt på sina hemsidor och det är lätt att snabbt få en uppfattning om vad en vara eller tjänst kommer att kosta. Till det kommer givetvis alla jämförelsesajter som finns, där man kan jämföra priser mellan olika företag. Det är helt enkelt enklare att utöva sin konsumentmakt och anlita de företag som ger mest valuta för pengarna.
Man slipper numera sitta timmar i telefon för att ta in prisuppgifter utan kan istället med några enkla sökningar ta in de prisuppgifter man vill ha. Personligen tittar jag inte bara på priset, utan också vad man får för pengarna. Ibland kan det i längden bli billigare att ta ett erbjudande som kanske är några kronor dyrare men som ger mer valuta för pengarna. Det kan vara det bredband som ger störst surfmängd, framförallt om man vet att man förbrukar mycket surf varje månad. Jag resonerade så med det mobila bredband jag har till exempel. Tidigare har jag ofta fått köpa till surf för ganska stora summor eftersom jag snabbt förbrukade den mängd som ingick i det abonnemang jag hade. Nu betalar jag visserligen en lite högre summa i månaden men har obegränsat med surf och behöver inte tänka på att köpa till under månadens gång.

Helt nyligen har jag haft just en sådan genomgång och hittat flera saker där jag kan spara lite pengar. Bland annat har jag lagt om ett lån och helt bytt bank vad gäller lånet eftersom jag fick helt andra villkor på det nya lånat och sparade bara där nästan 500 kronor i månaden. Sen skaffade jag ett nytt mobilt bredband, där jag visserligen betalar en lite högra månadsavgift men inte kommer behöva hålla på att köpa ny surf hela tiden. Så där räknar jag med att ändå spara en slant varje månad.
Oftast tar det inte särskilt mycket tid i anspråk att en sådan här genomgång av ekonomin, framförallt inte om man vet ungefär vad man ska leta efter. Internet är som sagt det optimala verktyget när det kommer till att jämföra priser och se vad man får för pengarna. Och med tanke på vad man faktiskt kan spara, är det värt att lägga en timme eller två på att göra just detta någon gång per år.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d