Jag vet inte hur många artiklar jag senaste dygnen läst om rapartisten Einár har mördats. Plötsligt har det som tidigare nästan uteslutande drabbat de utsatta områdena drabbat innerstan och en person som många har en relation till.
Förra året sköts nästan 50 personer ihjäl i Sverige. Majoriteten är unga män, vars liv avslutats alldeles för tidigt. Inget av dessa mord har fått i närmaste samma uppmärksamhet som mordet på Einár. Han är inte den enda musikern som mördats i någon av alla de dödsskjutningar som skett. Så varför uppmärksammas mordet på Einár mer än något annat?
Det spelar förstås in att han är känd hos en bred allmänhet, till och med jag känner till honom trots att det inte är den typ av musik jag normalt lyssnar på. Att han sjungit om narkotikahandeln och att folk som går emot honom på ett eller annat sätt ska skjutas spelar mindre roll, han var trots allt känd.

Kan det vara att mordet skedde i ett “finare område”, det vill säga Hammarby Sjöstad? Det kanske inte är fullt lika troligt eftersom skjutvåldet trots allt ibland drabbat flera av Stockholms stadsdelar, även om det är väsentligt mycket ovanligare på Östermalm än i Västerort.
För det kan väl inte hänga ihop med att det är en vit 19-åring som denna gång fallit offer för det dödliga våldet? Plötsligt är det någon som de kan identifiera sig med, någon som är av samma hudfärg som de flesta journalister som rapporterar om den farsot som det dödliga våldet är.

Jag vet givetvis inte anledningen till att mordet på just Einár slås upp så stort i media. Men är det inte lite konstigt när en vit kriminell blir skjuten, så hyllas han i den ena artikeln efter andra, i nyhetsinslag efter nyhetsinslag? Samtidigt som ungdomar med invandrarbakgrund bara blir en siffra i den mörka statistiken över antalet dödsskjutna i vårat avlånga land. Det känns någonstans som att vi inte riktigt är lika inför lagen, som det så fint sägs att vi ska vara.

Varje dödsskjutning är en stor tragedi i sig, inte bara för offret och dess anhöriga utan för hela det svenska samhället. Varje mord är ett misslyckande för rättssamhället. Och det borde vara rättssamhällets viktigaste uppgift just nu – att komma tillrätta med alla illegala vapen och det dödliga våld som kommer i dess spår. Vi kan gasta oss hesa över ökad invandring och att det skulle vara en av huvudorsakerna bakom det ökade våld vi ser i samhället. Men det är inte läge att segregera och förfölja enskilda grupper, här är det kriminella individer oavsett ursprung som ska jagas och slutligen ställas till svars för sina handlingar. Ingenting annat.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6 7
Svenska Dagbladet 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: