Under valdagen 2018 har jag spenderat några soliga eftermiddagstimmar på Skogskyrkogården, där jag planterat ljung och tänt ett ljus på mina morföräldrars grav. Det har givit ro i själen att spendera en stund under höstsolen på denna rofyllda plats.
Min genomsnälla och enormt storhjärtade morfar skulle i onsdags ha blivit 94 år om han fortfarande varit i livet. Och just denna valdag har jag tänkt lite extra på honom.
I början av 40-talet deserterade han efter att ha blivit inkallad i SS under Nazitysklands ockupation av Estland. Han flydde från sitt hemland och kom som 17-åring till Sverige efter att ha flytt undan bombanfall och förföljelse. Han berättade om hur han sökte upp en polisstation i Nynäshamn, där han sökte asyl och skydd i Sverige. Med värme i rösten berättade min morfar om de vänliga poliserna som bjöd på kaffe och tårta medan hans asylansökan togs emot.
Min morfar började sitt nya liv i Sverige som bonddräng på en gård utanför Stockholm. Han utbildade sig till sjöofficer i det svenska försvaret och avslutade sin yrkeskarriär som bankdirektör hos Handelsbanken i Stockholm. En hårt jobbande människa, som de allra flesta av de människor som söker skydd i Sverige, än idag.
Idag, nästan 80 år senare, marscherar nazister med ett enormt våldskapital på Sveriges gator med fanor och plakat i händerna. Personer med exakt samma ideologi som de nazister min morfar flydde från under andra världskriget. Personer som tycker att människovärde grundar sig i hudfärg, religion och ursprung.

Och just Idag är det val i Sverige. Ett val, där Sverigedemokraterna väntas göra ett bättre val än någonsin. Detta är ett parti där ledningen till stor del består av gamla nazister av samma kaliber som de SS-befäl min morfar flydde ifrån i början av 40-talet.
Det är ett parti som säger att personer som min morfar inte är välkomna i Sverige.
Det är ett parti som vill slänga ut personer som min sambo – som har rötter i Kina, men levt hela sitt laglydiga liv i Sverige.
Det är ett parti som ifrågasätter min personliga rätt att bo i Sverige eftersom jag har dubbelt medborgarskap.
Det är ett parti som vill försämra rättigheterna inte bara för invandrare, utan även för HBTQ-personer och kvinnor.

Hur har du röstat idag? Har du lagt den enda röst du har i årets val på ett parti som förespråkar samma tendenser som de nazisterna i 30- och 40-talets Tyskland förespråkade? Eller har du röstat på ett parti som står för alla människors lika värde? Hur mycket har du lärt dig av historielektionerna i skolan? Känner just du att kan somna med gott samvete ikväll efter att ha avlagt din röst i dagens val?

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: