Under valdagen 2018 har jag spenderat några soliga eftermiddagstimmar på Skogskyrkogården, där jag planterat ljung och tänt ett ljus på mina morföräldrars grav. Det har givit ro i själen att spendera en stund under höstsolen på denna rofyllda plats.
Min genomsnälla och enormt storhjärtade morfar skulle i onsdags ha blivit 94 år om han fortfarande varit i livet. Och just denna valdag har jag tänkt lite extra på honom.
I början av 40-talet deserterade han efter att ha blivit inkallad i SS under Nazitysklands ockupation av Estland. Han flydde från sitt hemland och kom som 17-åring till Sverige efter att ha flytt undan bombanfall och förföljelse. Han berättade om hur han sökte upp en polisstation i Nynäshamn, där han sökte asyl och skydd i Sverige. Med värme i rösten berättade min morfar om de vänliga poliserna som bjöd på kaffe och tårta medan hans asylansökan togs emot.
Min morfar började sitt nya liv i Sverige som bonddräng på en gård utanför Stockholm. Han utbildade sig till sjöofficer i det svenska försvaret och avslutade sin yrkeskarriär som bankdirektör hos Handelsbanken i Stockholm. En hårt jobbande människa, som de allra flesta av de människor som söker skydd i Sverige, än idag.
Idag, nästan 80 år senare, marscherar nazister med ett enormt våldskapital på Sveriges gator med fanor och plakat i händerna. Personer med exakt samma ideologi som de nazister min morfar flydde från under andra världskriget. Personer som tycker att människovärde grundar sig i hudfärg, religion och ursprung.

Och just Idag är det val i Sverige. Ett val, där Sverigedemokraterna väntas göra ett bättre val än någonsin. Detta är ett parti där ledningen till stor del består av gamla nazister av samma kaliber som de SS-befäl min morfar flydde ifrån i början av 40-talet.
Det är ett parti som säger att personer som min morfar inte är välkomna i Sverige.
Det är ett parti som vill slänga ut personer som min sambo – som har rötter i Kina, men levt hela sitt laglydiga liv i Sverige.
Det är ett parti som ifrågasätter min personliga rätt att bo i Sverige eftersom jag har dubbelt medborgarskap.
Det är ett parti som vill försämra rättigheterna inte bara för invandrare, utan även för HBTQ-personer och kvinnor.

Hur har du röstat idag? Har du lagt den enda röst du har i årets val på ett parti som förespråkar samma tendenser som de nazisterna i 30- och 40-talets Tyskland förespråkade? Eller har du röstat på ett parti som står för alla människors lika värde? Hur mycket har du lärt dig av historielektionerna i skolan? Känner just du att kan somna med gott samvete ikväll efter att ha avlagt din röst i dagens val?

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: