Annika Strandhäll har haft tio skulder hos Kronofogden sedan 2018. Den senaste registrerades i torsdags och är en skuld på 1.350 kronor som avser ”slamavskiljare fastland”. Den ursprungliga fakturan, på 714 kronor, skulle ha varit betald till Värmdö kommun den 30 december 2021. (Källa: DN)

Jag har i ärlighetens namn svårt att förstå att man hamnar i situationen att fakturor går till Kronofogden när man har ett högavlönat jobb som högt uppsatt politiker. Det borde liksom inte vara något problem att betala en faktura på några hundralappar i tid. Sen kan det givetvis vara så att man även om som politiker har ont om pengar vissa månader av olika anledningar. Min egen erfarenhet från perioder med dålig ekonomi, är att det inte brukar vara några konstigheter att skjuta upp förfallodatum på en faktura – bara man kontaktar företaget som fakturan kommer ifrån.
Det går inte att komma ifrån att det faktiskt sticker lite i ögonen när en politiker – med en månadslön som i princip motsvarar en helt okej årslön för vanliga knegare – inte kan hantera sin ekonomi utan hamnar hos Kronofogden. Det känns mer som nonchalans snarare än något annat. För det kan knappast vara frågan om brist på pengar som orsakat att Strandhäll hamnat hos Kronofogden, det har jag väldigt svårt att tro.
Det känns mer som att Strandhäll mer eller mindre skitit i att betala för sig snarare än att hon hamnat i ekonomisk kris. Trots att jag har en avsevärt lägre lön än Strandhäll, är jag alltid noga med att betala mina räkningar i tid. De enstaka gånger det händer att man helt enkelt inte har råd att betala för sig, kontaktar jag de företag jag fått fakturor ifrån och kollar om jag kan skjuta upp förfallodatum. Och i princip alltid brukar detta gå hur bra som helst. Jag vill väldigt ogärna hamna hos Kronofogden och har genom åren lyckats undvika det väldigt väl.

Så vad gör Strandhäll för fel när hon gång efter annan får betalningsförelägganden från just Kronofogden? Det ser ju trots allt inte helt bra ut med en minister som har så dålig koll på sin privatekonomi. Och med tanke på det politiska läget undrar jag om sossarna har råd med ministrar som inte kan sköta så enkla saker som att betala sina räkningar i tid. Man behöver varenda röst man kan skrapa ihop för att behålla regeringsmakten och då kan man med största sannolikhet inte ha en minister som är stamgäst hos Kronofogden.
Det jag själv skulle vilja veta, är hur situationen uppstått. Vad är det som gör att Strandhäll inte betalar sina räkningar i tid? Har hon av någon anledning helt enkelt inte råd? Eller är det rent slarv som gör att Kronofogden med jämna mellanrum knackar på dörren? Det är skrämmande tyst från politikernas håll kring Strandhälls ekonomi, det känns liksom att man försöker tiga ihjäl hela situationen.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3 4 5

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Jag fattar helt ärligt inte vad problemet är…. Men hon kanske dras med dyra avbetalningar eller har extravaganta vanor som gör att ekonomin inte går ihop. Men ändå, en minister liksom… Var det inte hennes man förresten som dog plötsligt? Om det är så skulle det förklara en del tror jag.

    1. Ja, självklart kan även en minister hamna i ekonomiska svårigheter av olika anledningar. Men när man inte får någon förklaring till det hela, känns det mest nonchalant…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: