Elva års kötid eller 400.000 kronor i kontantinsats. Det är vad som krävs i genomsnitt för att få ett förstahandskontrakt eller köpa en etta på 30 kvadratmeter i Stockholm. Jag är verkligen glad att jag inte är ung och ska skaffa min första lägenhet i Stockholmsområdet. Det är verkligen ett träsk av enorma svårigheter att hitta em lägenhet. Jag själv har haft en enorm tur när det kommer till att skaffa lägenhet i Stockholm. Jag har precis påbörjat mitt tredje förstahandskontrakt sedan jag flyttade till Stockholm för snart 23 år sedan. De första två hyreskontrakten har jag lyckats byta till mig mot andra kontrakt, det nuvarande kontraktet har jag fått efter drygt 20 år i bostadskön.
Men jag skulle inte vilja vara ung idag och försöka få min första lägenhet. Jag minns när jag hyrde ut min förra lägenhet i andra hand under studietiden. Jag bokstavligen drunknade i mejl när jag la ut annons om att hyra ut den i andra hand. Och då ligger inte lägenheten i ett särskilt attraktivt område ens en gång. Men annonsen har inte ligga ute mer än någon minut innan förfrågningarna började drälla in i inkorgen. Jag kan bara föreställa mig hur det ser ut om man vill hyra ut en lägenhet på Östermalm eller liknande.

Jag förstår allvarligt talat inte hur unga i Stockholm gör idag för att ens ha en möjlighet att flytta hemifrån. Det är alla gånger andrahandsuthyrarnas marknad, det är lätt att göra sig en bra hacka på att hyra ut sin lägenhet i andra hand. När jag hyrde ut min lägenhet i andra hand, blev jag erbjuden 100.000 kronor svart för att sälja mitt hyreskontrakt. Jag tackade givetvis nej, eftersom det skulle innebära att jag själv inte skulle ha någonstans att bo. Men det visar förstås hur desperata många måste vara när det är sådana kötider för att få ett förstahandskontrakt.
Och jag kan bara föreställa mig hur det måste vara att ständigt hoppa runt mellan olika andrahandskontrakt med täta flytter mellan olika tillfälliga adresser. Jag hade inte ens några problem att hyra ut min lägenhet de sista tre månaderna av mina studier. Trots den korta uthyrningstiden, fick jag väldigt många svar på min annons.

Jag är så innerligt glad att jag fått förstahandskontrakt, även om det inte är på någon attraktiv adress. Men jag har förstått att det är långa kötider även för lägenheter i Bagarmossen. Lägenheten jag nu flyttar ifrån gick vad jag förstått till någon som stått i kö sedan 1994, med andra ord 28 år. Och den som stod på plats hade kötid sedan 2000.
Då har det inte ens varit visning av lägenheten, utan folk har ”offrat” lång tid i bostadskön utan att ens ha sett lägenheten. Något jag själv aldrig skulle göra. Skulle jag offra min egen kötid i bostadskön, då vill jag faktiskt se lägenheten först – allt annat är otänkbart. Men det är säkerligen skillnad om du bor i andra hand och har ett mer trängande behov av bostad, då kanske man tycker att det är värt nästan 30 år i bostadskön för att få en lägenhet även om man inte sett den.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Just på grund av bostadsbristen och lång kötid har jag redan ställt min förstfödda i bostadskö. Det dröjer några år till innan det är aktuellt att flytta hemifrån men jag vill att han ska ha de bästa förutsättningarna när det väl är dags. Galet att läsa om kötiderna i Stockholm, riktigt så illa är det inte här där jag bor.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: