Sverige tycks att ha fått en ny regering, med Ulf Kristersson i spetsen. Eller Kristersson har i alla fall presenterat sitt förslag till regering, sedan ska det röstas i Riksdagen innan det hela är klart. Men det var svårt att inte bli lätt illamående när man hörde om det avtal som regeringsalternativet tagit fram sinsemellan. Och visst märks det att SD att haft ett finger eller två med i spelet, eller hur?! För att inte ingå i den eventuella regeringen, har man haft oförskämt mycket att säga till om för att slappa fram regeringsunderlaget. Biståndet ska minskas liksom antalet kvotflyktingar bland annat.
Man har – efter vad jag hört – inte sagt något om Public Service, som ju är SD:s stora hatobjekt. Men det är väl en tidsfråga innan man börjar sätta tänderna även i den delen av det svenska samhället. SD har svårt att ta kritik, inte minst om kritiken presenteras i media och skulle säkerligen vara glada om Public Service faktiskt försvann. Och med tanke på att man inte kommer sitta i regeringen, har SD fått väldigt mycket inflytande över den politik som förmodligen kommer att prägla Sverige de närmsta fyra åren.

Nej, jag är inte dålig förlorare, jag accepterar att motståndarsidan vann valet den här gången. Men jag hoppas innerligt att folk tar sitt förnuft tillfånga inför valet 2026 och faktiskt röstar tillbaka sossarna till makten igen. Nu får högern inklusive SD en chans att visa vad man går för – och förhoppningsvis gör man bort sig tillräckligt mycket för att folk ska fatta att det inte är ett bra regeringsalternativ.
En klen tröst är i alla fall att valresultatet var så pass jämnt som det ändå var denna gång. Det var ingen jordskredsseger för högern, utan man vann med minsta möjliga marginal. Så det kommer bli en spännande mandatperiod, så är det ju onekligen. Frågan är hur många gånger statsministern kommer att avgå under denna mandatperiod? Hur många misstroendeförklaringar blir det, hur många regeringskriser? Med tanke på mandatfördelningen i Riksdagen, lär det inte bli mindre kaotiskt än under den gångna mandatperioden.
Nu hoppas jag nästan att Kristersson får en jobbig och tuff mandatperiod som statsminister under de kommande fyra åren. Allt kommer inte att accepteras av Riksdagen och det kommer inte bli helt lätt för regeringen att få igenom sina förslag alla gånger.

Även om jag starkt ogillar regeringsförslaget, oavsett SD:s inflytande eller ej, så ska det faktiskt bli spännande att se hur väl man lyckas i regeringsställning. Hur väl kommer man kunna genomföra sina förslag utan att Riksdagen röstar ner dem? Hur stor plåga kommer oppositionen att vara? Kommer man med misstroendeförklaringar och regeringskriser när regeringens förslag blir för idiotiska?
Jag hoppas verkligen att Riksdag och opposition gör livet surt för regeringen. Trots allt ser valresultatet ut som det gör och mandatfördelningen är väldigt jämn i Riksdagen. Det gör att det är många viljor och många väljare att ta hänsyn till. Det går inte att helt förringa oppositionen, som trots allt fått nästan hälften av rösterna i valet.
Sen är det en osmaklig regering vi får, om Riksdagen röstar ja till Kristersson på måndag. Det står jag obevekligen fast vid. Jag hoppas verkligen att man inte kommer sitta mer än de kommande fyra åren, så att man inte hinner förstöra alltför mycket av vårat fantastiska land.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5
Svenska Dagbladet 1 2 3 4 5 6 7

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: