Till veckan går jag upp på 75% arbetstid och sakta börjar jag våga fylla kalendern med nya göromål, inte bara arbete. Om två veckor är jag tillbaka på heltid igen och det känns så fantastiskt skönt att komma tillbaka till en fungerande vardag. Även om det är skönt på många vis att jobba deltid, så är det faktiskt skönt att vara tillbaka på banan och inte behöva kontakten med Försäkringskassan. Äntligen vågar jag öppet prata om vad jag gör om dagarna utan att vara rädd att Försäkringskassan tycker att jag håller igång för mycket för att vara sjukskriven. Det har varit en svår balansgång under sjukskrivningstiden; sjukvården rådde mig att leva så normalt som möjligt under sjukskrivningen för att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Samtidigt är jag trots allt sjukskriven och bör inte hålla igång för mycket.
Vågar jag till exempel göra en weekendresa utan att Försäkringskassan slår bakut? Är det lämpligt att träna tre till fyra gånger i veckan när jag är sjukskriven? Ska jag springa på stan och uträtta ärenden? Kan jag ställa upp på en filminspelning utan att det räknas som att jag arbetar?
Allt detta är saker som jag tycker hör till en normal tillvaro, men jag vet inte hur mycket av det jag vågat göra. Det enda jag avstått är att ta uppdrag – bland annat inom film – på mitt företag. Jag misstänker att Försäkringskassan skulle räkna det som att jag arbetar och ifrågasätta om jag faktiskt behöver sjukpenning i grund och botten.

Men till veckan börjar jag som sagt jobba 75% och vågar börjar fylla kalendern med lite mer normal liv igen. Utöver att gå till gymmet, affären och sådant som jag ändå gjort under sjukskrivningen. Jag har egentligen inte haft särskilt svårt att fylla dagarna trots allt, tiden har runnit iväg och det känns verkligen inte som att jag varit borta från jobbet på hel- eller deltid i nio månader.
Om ett par veckor kan jag börja skriva upp nya saker i kalendern, jag kan utan dåligt samvete börja ta uppdrag på mitt företag, jag kan åta mig extrapass på jobbet, jag kan flytta på arbetspass – och så vidare, och så vidare.
Inte minst ekonomiskt känns det oerhört skönt att återgå till en normal tillvaro igen. Jag är glad att vi är två här hemma med inkomst, hade jag varit ensam hade ekonomin inte fungerat överhuvudtaget. Sjukpenningen hade knappt täckt det allra viktigaste som hyra, telefon och försäkring och jag varit ensam om alla utgifter. Å andra sidan hade jag förmodligen inte bott i en dyr trerummare om jag varit ensam, utan säkerligen bott mycket billigare än vad vi gör när vi har två inkomster.

Som om det inte vore nog att jag varit sjukskriven, har vi under sjukskrivningen haft en hel del stora utgifter som vi varit tvungna att betala. Flytten för några månader sedan blev dyrare än vi räknat med till exempel och åt upp stora delar av våra besparingar. När nu ekonomin kommer tillbaka till det normala, kan vi börja stoppa undan pengar igen och slippa ta av besparingar för att ekonomin ska fungera varje månad.
Det känns skönt att komma på fötter och kunna börja unna sig saker igen. Jag har till exempel inte köpt nya kläder på närmare ett år, så nu börjar det bli dags att uppdatera garderoben en aning. I fredags kom en ny höst- och vårjacka som jag beställt, vilket känns jättekul och jag är supernöjd med mitt köp.
Jag handlar ofta på reor för att komma undan lite billigare, men är annars märkesfreak och det är i första hand märkeskläder som inhandlas när jag uppdaterar garderoben. Nu ska jag börja titta på lite kläder och hoppas på att jag hittar lite snyggt att sätta på mig. Inte minst med tanke på att jag gått ner drygt 13 kilo i vikt, så börjar vissa plagg blir för stora så det finns flera anledningar till uppdatera garderoben.
Och det passar bra att återgå till heltid lagom till jul, inte minst med tanke på ekonomin. Det är liksom lite utgifter kring den högtiden, inte minst med tanke på att julfirandet kommer äga rum hemma hos oss detta år. Inte så att vi inte har råd, men det underlättar om man jobbar heltid och har en heltidslön för att kunna inhandla allt som behövs.

Jag har en vana att ha en ganska fulltecknad kalender i normala fall så det har varit en konstig omställning att vara sjukskriven och plötsligt ha hur mycket tid som helst. Jag har en filofax där jag skriver upp allt, eftersom jag har en tendens att glömma saker annars. Jag trivs med en tillvaro fylld av saker och har svårt att bara sitta still hemma när jag är ledig. Inte minst när jag har det schema jag nu har, där jag har många regelbundna långledigheter inlagda. Jag kan inte bara gå hemma de fyra till fem dagar jag är ledig titt som tätt (jag jobbar fyra till fem dagar, är ledig fyra till fem dagar).
Så det är knappast en slump att jag har mitt företag som jag driver vid sidan av min fasta anställning. Det ger en rolig variation i tillvaron och det enda jag kan ångra är att jag inte kommit på den här idén tidigare. Nu har jag sakta börjat titta på nya uppdrag, så att de kan börja ticka in lagom tills jag är tillbaka på heltid igen.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: