I Sverige har vi en grundlagsskyddad demonstrations- och yttrandefrihet. Den inkluderar alla och kan innebära att personer med i olika utsträckning osmakliga åsikter också har rätt att säga sin åsikt och att demonstrera. Det är polisens sak att bevilja demonstrationstillstånd och man ska vara restriktiv med att neka sådan. Men det är också polisens uppgift att upprätthålla den allmänna ordningen och att förebygga brott, vilket gör att till exempel demonstrationstillstånd ibland kan nekas – till exempel om det kan väntas bli oroligheter. Vilket är helt i sin ordning om man frågar mig.
Under påskhelgen har Rasmus Paludan beviljats en rad demonstrationstillstånd för att bränna Koranen på olika platser i Sverige, bland annat i invandrartäta områden som Rinkeby och Vivalla – där man kan tänka sig att det blir starka reaktioner. För mig är det helt uppenbart att Paludan inte vill hålla en fredlig demonstration för att för framföra sina osmakliga åsikter. Han vill provocera, han vill väcka starka reaktioner i form av upplopp och kravaller. Hans syfte är inte att i lugn och ro framföra sina åsikter och kanske få med sig folk på sin sida, utan att skapa oroligheter, splittringar och osämja. Här har vi någon som som nyttjar sin yttrandefrihet till helt fel saker, så enkelt är det!

Polisen nekar nu Rasmus Paludan demonstrationstillstånd i Borås nästa vecka. Beslutet om att avslå ansökan om tillstånd för allmänna sammankomster har fattats efter ”en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet”, skriver polisen i region Väst i ett pressmeddelande. Nekandet sker med hänsyn till de allvarliga ordningsstörningar som inträffade under påskhelgen. Emelie Kullmyr, kommenderingschef för den särskilda händelsen Val 2022 i region Väst säger att våld som uttryck för missnöje aldrig får accepteras.
Man kan diskutera i det oändliga att yttrandefriheten kränks och att det på sätt och vis är motdemonstranterna som nu “vinner”. För visst är det pinsamt att det är just motdemonstranterna som gör sig skyldiga till dessa oroligheter i samband med Paludans demonstrationer. Men personligen tror jag inte att det är gudfruktiga muslimer som ägnar sig åt Koranstudier, tedrickande och bön som gör sig skyldiga till dessa upplopp. Det är upprorsmakare, bråkstakar och kriminella som tar varje situation i akt att ställa till med bråk. Jag är villig att likställa dem med de vänsteraktivister som också har en tendens att dras till högerextrema demonstrationer för att ställa till med bråk.
För jag tycker absolut att man ska protestera, det har man också rätt till att göra i yttrandefrihetens namn. Men inte genom att ställa till med bråk och upplopp, för det tjänar man trots allt ingenting på i långa loppet. Vem tar en upprorsmakare på allvar egentligen?
Det är i min värld helt korrekt att neka Palundan demonstrationstillstånd med tanke på omständigheterna. Med tanke på att han inte alls vill ha en fredlig demonstration i slutändan faktiskt bara provocera fram bråk finns ingen anledning att låta honom demonstrera. Må så vara att det i grunden inte är han som gör sig skyldig till upplopp, så provocerar han fram dem. Och polisen gör en helt korrekt bedömning, som gör en samlad bedömning utifrån helhetsbilden att det riskerar bli nya upplopp om man låter Palundan “demonstrera” igen. Neka honom demonstrationstillstånd eller hänvisa honom till någon avskild plats, där han kan elda böcker ifred (om det nu är det han vill ägna sig åt) – det är min bestämda uppfattning!

Sewn går det inte att inte bli provocerad av Ebba Buschs uttalande där hon kritiserar polisens agerande under de kravaller som blossade upp under påskhelgen. Enligt henne borde vi haft minst 100 skadade demonstranter efter de upplopp som varit och hon ifrågasatte varför polisen inte sköt skarpt i större utsträckning. Det är minst sagt provocerande med en politiker som har så när till hands att skrika efter en smärre massaker på “demonstranter”. Sådant hör verkligen till en diktatur och ingenting annat.
Jag är inte utbildad polis, men har ändock vapenutbildning bland annat genom hemvärnet. Och en sak man trycker mycket på under vapenutbildningar, är att aldrig avfyra sitt vapen mot något/någon man inte är villig att träffa. Man ska komma ihåg att skott kan gå väldigt långt och träffa saker man inte alls vill träffa. Man ska helt enkelt inte skjuta skarpt hejvilt, framförallt inte in i en folkmassa.
Självklart ska polisen motarbeta kravaller, självklart ska polisen ta i med hårdhandskarna när sådant här händer som under den gångna påskhelgen. Men låt de poliser som är på plats göra bedömningen av vad som behövs, kan och ska göras. Politiker ska inte lägga sig i det operativa polisiära arbetet, så enkelt är det.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5
Dagens Nyheter 1 2 3
Expressen 1
Svenska Dagbladet 1 2 3 4
Sveriges Radio 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: