Den danske högerextremisten Rasmus Paludan hade i torsdags tillståndsgivna sammankomster i Norrköping och Linköping, sammankomster där han demonstrerade mot islam och bland annat brände exemplar av Koranen mitt under pågående ramadan. Det ledde till att hundratals maskerade personer protesterade och gick till attack mot poliser och räddningspersonal. Tre poliser fick uppsöka vård för lindriga skador och ett tiotal polisfordon vandaliserades. Sammankomsterna i de östgötska städerna fick ställas in och Paludan uppger att han har fått nytt tillstånd att genomföra dem på söndag.
Rasmus Paludan har även sökt och fått tillstånd för fler allmänna sammankomster på ytterligare ställen. De är planerade att hållas under långfredagen. Enligt planerna blir det först en sammankomst på Rinkebyplan, Stockholm, mellan klockan 11:00 och 15:00. Den följs sedan av ytterligare en sammankomst i Vivalla, Örebro, mellan klockan 17:00 och 20:00.

Man kan nog säga mycket om Rasmus Paludan, men han är verkligen enträgen. Känns det inte som att han fått fram sitt budskap vid det här laget? Att mitt under pågående ramadan bränna exemplar av Koranen i just invandrartäta områden är ju som att be om problem. Jag tror att till och med kristna ilsknat till om någon haft demonstrationer mot kristendomen och samtidigt bränt biblar på löpande band. Det är klart att demonstrationerna är tänkta att vara just provokationer och det känns som verkligen som att han ber om att det ska bli upplopp.
Några saker ska man väl vara tydlig med i sådana här sammanhang. Självklart har vi en grundlagsskyddad demonstrationsrätt och yttrandefrihet – och ogillar man nu islam, har man självklart rätt att uttrycka den åsikten. Jag är fullt medveten om att det ska mycket till för att polisen ska kunna neka en ansökan om att demonstrera, i princip oavsett vad det är man ska demonstrera emot.
Sen är det skillnad på att protestera mot en budskap i en demonstration och att faktiskt starta regelrätta upplopp. Jag tycker det är helt rätt att man protesterar mot en högerextrem demonstration, men när det blir upplopp där man går till attack mot blåljuspersonal och skadar människor och egendom – då har man helt enkelt gått för långt.

Jag är tämligen säker på att Paludan vill provocera genom sina koranbränningar, framförallt med tanke på att han förlägger sin demonstrationer i områden som Rinkeby och Vivalla, där det bor många muslimer. Bokbål bör ändå tillhöra historien och inte vara något vi ägnar oss åt i ett modernt samhälle.
Protester hade det däremot förmodligen blivit även om man bränt biblar i områden med många kristna, framförallt om man förlagt “demonstrationerna” under högtider som påsk eller jul. Men frågan är om protesterna blivit så starka att det blivit regelrätta upplopp.

Hur ställer ni er till det som hänt? ka yttrandefriheten innebära att man har rätt att ägna sig åt bokbål på offentlig plats, under bevakning av ett stort antal poliser på skattebetalarnas bekostnad? Vad hade hänt om det var Bibeln som Rasmus Paludan eldade upp?

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5
Dagens Nyheter 1 2 3 4 5
Expressen 1 2 3 4
Svenska Dagbladet 1 2 3 4

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: