Det är långfredag och påskhelgen är officiellt här. För många innebär det några dagars extra ledighet, men för mig som går hemma ett litet tag till är skillnaden på dagar inte lika stor. Men visst märks det ändå att det är helg även om man går hemma sju dagar i veckan – och lite firande kommer det ju trots allt att bli, där är det ingen skillnad om man är sjukskriven eller ej. Åtminstone inte här hemma.
Sen brukar påskfirandet inte vara jättestort direkt, det ska väl erkännas. Vi brukar inte påskpynta till exempel, utan det brukar bli påskhelger utan påskris och kycklingar. Men så har det egentligen alltid varit för min del sedan jag flyttat hemifrån, påsken har inte varit särskilt stor högtid. Påskmat blir det förstås – det kommer man liksom inte undan – men inget påskpynt. Jag är barnsligt förtjust i sill och Janssons frestelse, så jag tar alla tillfällen i akt att äta svensk högtidsmat (för visst är det märkligt att det är sill som gäller både vid jul, påsk och midsommar?).
I år jobbar sambon hela påskhelgen, så jag kommer sitta ensam en stor del av helgen. Det gör mig egentligen ingenting, utan jag kommer ha det lugnt och skönt. Jag ska sova ut på morgnarna och få lite småplock ordnat med här hemma, så jag kommer få tiden att gå.

I normala fall brukar jag inte ha något emot att jobba under påskhelgen, det brukar kännas som ganska lättförtjänta pengar när lönen kommer. Och i och med att många brukar vilja vara lediga under storhelgerna, brukar det inte vara svårt att få till att jobba under påsken. Det enda dag på hela året jag brukar vilja vara ledig, är julafton – det är liksom en helig dag. Och trots att jag jobbat skift i så många år, har jag hittills alltid lyckats få ledigt just julafton. Samtidigt har jag oftare åtagit mig att jobba många av de övriga storhelgerna som kompensation, så det betalar sig oftast när julen kommer.
I år är det dock inte aktuellt att jobba under påsken eftersom jag är sjukskriven, så det blir liksom ingenting att ens diskutera. Jag får helt enkelt passa på att njuta av en “ledig” påskhelg istället – och det är ju trots allt inte helt fel det heller. För det är klart, får man välja är det klart att man helst har storhelgerna lediga – jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men i och med att jag jobbar som jag gör, då får man helt enkelt ta onda med det goda och jobba vissa storhelger – så enkelt är det ju.

På sätt och vis känns det faktiskt skönt att inte åka någonstans över påskhelgen, att faktiskt vara kvar hemma och inte ge sig ut i den täta helgtrafiken. Oavsett om man åker tåg eller bil, är det en tät ström av resenärer över påskhelgen och inte helt lätt att ta sig fram. Det känns faktiskt bättre att spara resandet till en helg då det inte är lika mycket folk i farten.
Jag har tittat lite smått på att åka till Hudiksvall över påsk, men valde att låta bli. Dels på grund av trafiken, men också att det är lite skralt med pengar just nu efter flytt och ett antal veckors sjukskrivning. Det blir helt enkelt billigare att vara kvar hemma och kosta på sig påskmat här istället. Dessutom är det ju alltid lite dyrare att resa kring storhelgerna, då fler ska åka någonstans, och det märktes faktiskt när jag tittade på tågbiljetter. Som billigast skulle jag komma undan med knappt 2.000 kronor tur och retur till Hudiksvall, vilket kändes lite väl saftigt. Det är pengar som täcker ganska mycket påskmat med tillhörande dryck.
Det är väl också en av de stora nackdelarna att gå sjukskriven under en längre period. Man blir inte direkt rik på sjukpenning, vilket väl inte direkt är meningen heller. Men man får verkligen vända och vrida på varenda krona när man inte har en normal inkomst – och det där med att ha någon form av sparande kan man ju glömma totalt. Får man dessutom för sig att förlägga en flytt mitt under en pågående sjukskrivning, är det som gjort för att man får skylla sig själv. 😆
Sen ska ju tilläggas att flytten var inplanerad redan innan jag visste om min sjukskrivning och hur lång den skulle bli. Eftersom vi sagt upp den tidigare lägenheten, hade vi inga alternativ till att flytta – så det har bara varit att gilla läget. Sen finns det ju fördelar med att jag gått hemma i samband med flytten också, bland annat har jag ju haft sjukt mycket tid att plocka och greja med allt praktiskt kring flytten.

Nåja, nu ska jag i alla fall njuta av påsken oavsett pengar och att jag inte kommit mig iväg någonstans. I eftermiddag möts vi upp för att handla påskmat och ikväll blir det påskmiddag. Känner jag oss rätt, kommer det bli ganska mycket mat så jag kommer säkerligen ha middag imorgon också av det vi handlar och lagar idag. Vi har liksom inte lyckats få till det där med att göra lagom mycket mat när det är småplock – utan det bli mat för ett helt kompani när vi gör plockmat.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d