Jag är en väldigt frekvent kund hos olika internethandlare. Jag handlar det allra mesta via internet numera, det blir alltmer sällan jag handlar saker i fysiska butiker. Kläder, snus och mat beställer jag oftast hem – och kan i lugn och ro testa mina varor hemma istället för ägna tid i butiker. Och varje gång jag ska göra ett köp, får jag frågan om att välja transportalternativ för mina varor. Här kommer den makt vi konsumenter har in, det gäller verkligen att hålla sig uppdaterad om vad man bör välja eller ej.
För just transportbolag har ju till och från granskats under lupp på sistone. Nu senast är det transportbolaget Best Transport som granskats av Aftonbladet. Och man har hittat nästintill slavliknande förhållanden för chaufförer och underleverantörer.

Min egen tumregel brukar vara att om det låter för bra för att vara sant, så är det med största sannolikhet så. Många bolag erbjuder hemleverans på väldigt generösa tider till ett pris på bara några tior. En matematik som i min värld inte riktigt går ihop. Någonstans måste ju pengarna tas ifrån för att kunna leverera hem till dörren för 30-40 kronor. Och det säger sig nästan självt att det är chaufförerna som inte får ordentligt betalt.
De enda jag själv inte hört några skräckhistorier om är PostNord (nåja, de får kritik för sena leveranser, men inte dåliga anställningsvillkor), DHL, Instabox och andra större transportörer. Så jag väljer konsekvent de transportörer som jag känner till och vet inte har slavkontrakt för sina anställda. Sen får det gärna ta någon dag till innan jag får mina varor, eller att jag får gå till ett ombud för att hämta dem.
Det kan verka futtigt men just detta är den makt vi som konsumenter har. Bojkottar vi företag med dåliga avtal, kommer de med tiden tvingas att se över hur de tar hand om sina anställda.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

  1. Det är ju inte alltid man får välja transportbolag, handlar från många olika online-butiker och ofta finns det olika fraktsätt att välja på (standard eller express etc) men man kan oftast inte välja distributör. Det är en funktion jag saknar hos många av de butiker jag handlar i online. Som ett exempel från min senaste online-beställning som gjordes hos Thomann i Tyskland, DHL körde paketet i Tyskland och Postnord tog över i Sverige. Men det var ju inget jag fick välja på något sätt alls.

    1. Helt sant, på alla ställen går det inte att välja fraktsätt. Om ett företag enbart erbjuder frakt med oseriösa företag, skulle jag själv överväga att beställa någon annanstans ifrån. Några gånger har jag kontaktat kundtjänst hos sådana företag och påtalat att de borde samarbeta md andra transportörer…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: