Varje år mördas 16 kvinnor av män som de har eller har haft en nära relation till. Det betyder lite drygt ett mord i månaden. (Källa: DN) Våld i nära relationer förekommer i alla grupper, i alla samhällsskikt och visar inte någon som helst pardon. Det kan helt urskillningslöst drabba vem som helst. Det förekommer i alla typer av relationer – och även om manliga förövare är det absolut vanligaste, så finns det förstås även kvinnliga sådana. Precis som att det även finns manliga offer. Och ständigt frågar vi oss varför offret inte lämnar en våldsam relation – istället för att fråga oss varför gärningsmannen faktiskt använder våld. Oavsett om det är fysiskt eller psykiskt våld vi pratar om.

Jag har själv erfarenhet av ett våldsamt förhållande och blir alltid lika illa berörd när jag hör om personer som far illa i en relation. Jag slungas med ens tillbaka till den där destruktiva relationen för lite drygt 20 år sedan. Personer som gör sig skyldiga till sådant här, är ofta manipulativa och verbala, de kan tala för sig och få saker och ting att låta så väldigt mycket bättre än vad de faktiskt är.
Personligen utsattes jag inte för fysiskt våld, men än mer psykiskt. Och gärningsmannen hade talets gåva och lyckades på de mest fantasifulla sätt att linda in sina handlingar i silke och försvara det hon gjorde. Jag vågade själv aldrig gå till polisen, i rädsla av att helt enkelt inte bli trodd.
Jag är fortfarande orolig att den aktuella personen ska höra av sig igen, att jag inte ska bli av med henne. Ibland får jag frågan varför hon skulle vilja ha kontakt med mig och vilja återuppta, med tanke på vad hon faktiskt anklagade mig för. Det enkla svaret är helt enkelt för att hon är hon. Hon är helt enkelt irrationell, det ingår i den sjukdomsbild hon lider av. För det här en person som inte är riktigt frisk och beter sig rationellt. Något som jag tror är gemensamt för många som gör sig skyldig till den här typen av beteende. Det är något som inte stämmer på hjärnkontoret när man systematiskt utsätter en närstående för psykiskt och/eller fysiskt våld.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: