Systembolagets ledning begärde i höstas att få utöka öppettiderna på lördagar samt att möjliggöra hemleveranser även när butikerna är stängda. Ledningen hänvisade till ”omvärldsförändringar” och ”bolagets legitimitet” i begäran att få hålla öppet längre än till klockan 15 på lördagar.
Utökade hemleveranser efter stängningstiderna motiverades med ”effektivitet och hållbarhet inom logistiken” samt ”för att möta kundernas behov”.
Ändringar av Systembolagets öppettider kräver ett riksdagsbeslut, och Systembolagets ledning ville att regeringen skulle ta frågan till riksdagen. Men socialdepartementet sade nej. Socialministern Lena Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad uppger i en skriftlig kommentar till SVT att förslagen ”skulle medföra ökad tillgänglighet, vilket utifrån ett folkhälsoperspektiv inte är önskvärt”.

Personligen har jag lite svårt att förstå debatten – som med jämna mellanrum ploppar upp – om Systembolagets vara eller icke vara och att tillåta alkoholförsäljning i matbutiker. För oss normalkonsumenter som inte har någon problematik vad gäller alkohol är det knappast något bekymmer att ta en sväng förbi en butik extra om man vill öl eller vin till helgmiddagen. Det sortiment Systembolaget kan erbjuda skulle vara svårt för vanliga matbutiker att matcha. Numera har Systembolaget helt okej öppettider och kan erbjuda ett fantastiskt sortiment. Jag som kan vara lite kräsen när det gäller öl och vin skulle förmodligen ha svårt att hitta det jag vill ha i en vanligt matbutik.

Jag har själv bott i länder där öl och vin säljs i matbutiker, så var till exempel situationen när jag bodde i London på 90-talet. Och jag kan villigt erkänna att det blev en del impulsköp av alkohol. Hyllorna med öl, vin och sprit var strategiskt placerade vid kassorna, där man var tvungen att passera för att komma ut från butiken. Och visst hände det att man av impuls köpte alkohol gånger då man från början inte tänkt handla något alkoholhaltigt till middagen. Vissa inköp hade man förmodligen inte gjort om man varit tvungen att gå förbi en separat butik.
Jag är för att vi har systemet med Systembolaget, både av tillgänglighetsskäl men också för att man kan erbjuda ett utbud av öl och vin som få “privata” butiker skulle kunna matcha. Är man normalkonsument av alkohol, är det inget större problem att gå till en separat butik för sina inköp.
Sen kan jag inte riktigt se problemet i att utöka öppettiderna på lördagar. De som har problem med spriten kommer göra sina inköp oavsett öppettider och det spelar knappast någon roll om Systemet stänger 15:00 eller 18:00 på lördagar. Däremot skulle det underlätta för oss andra att kunna gå på Systemet efter 15 en lördag. Jag kan inte riktigt se skillnaden i tillgänglighet om man förlänger öppettiderna några timmar en dag i veckan. Men kanske någon förklara hur socialdepartementet resonerar i det här fallet? 😄

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d