I Polen har landets konstitutionsdomstol beslutat i princip förbjuda abort helt och hållet. Polen har i dag bland de mest strikta abortlagstiftningarna i världen. Abort är enbart tillåtet efter våldtäkt eller incest, om fostret utgör en fara för kvinnans hälsa eller vid fosterskador. Det är det sistnämnda som konstitutionsdomstolen nu vill stoppa. I praktiken kan det innebära ett totalförbud. I fjol registrerades drygt 1.100 lagliga aborter, och nästan alla berodde på fosterskador. (Källa: Sveriges Radio)
Aborträtten borde inte ens vara något man diskuterar överhuvudtaget. Att det skulle vara mord – som vissa abortmotståndare är hävdar – är ungefär som att jämföra en avsugning med kannibalism. Med andra ord är det ett resonemang som inte går ihop. Att det sedan år 2020 finns länder där man har dessa strikta abortlagar gör mig mer eller mindre illamående. Det är varje kvinnas rätt att själv välja att genomgå en abort eller ej. I sådana här lägen torde organisationer som EU reagera och införa sanktioner mot de medlemsländer som inte lever upp till mänskliga rättigheter (vilket jag själv anser att aborträtten faller in under). Vi har Polen som tar bort asylrätten och Ungern som inte vill ta emot flyktingar utan att orsaka särskilt mycket verkstad på EU-nivå. Är det något som EU både kan och borde göra allt i sin makt att påverka, så är det givetvis mänskliga rättigheter som asyl- och aborträtt. 

Relaterade artiklar

Sveriges Radio 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d