För en tid sedan blev jag sjuk och behövde uppsöka läkare, sådant händer oss alla ibland. Jag vänder mig till vårdcentralen jag tillhör – och får veta att väntetiden är ungefär tre veckor och avsevärt längre än så om man vill träffa en specifik läkare. Så länge ville jag ju inte vänta, jag var ju sjuk nu och inte om ungefär en månad.

Jag bokar en tid för att ändå ha en tid “som backup”. Sen börjar jag titta på andra sätt att få vård. Det är nämligen inte första gången jag fått erfara lång väntetid för att få träffa en läkare. Eftersom det inte var någon allvarligare åkomma jag led av, fick det bli en vårdgivarna där man kan träffa läkare via videolänk.

Detta var en fredagseftermiddag, då jag registrerade mig i appen. Jag fick besvara på lite frågor kring vilka symtom jag sökte vård för och klickade på “skicka”. På telefonens display får jag veta min väntetid, just denna dag 30-40 minuter. En dryg halvtimme senare ringer en trevlig sköterska upp mig för att göra en första bedömning. Jag får i korta drag återge vad jag söker vård för och får lite tips på receptfria läkemedel som skulle kunna hjälpa. Men sköterskan tyckte ändå att det vore bra om jag även pratade med en läkare också, för att vara på den säkra sidan.

Sagt och gjort, hon sätter upp mig på väntelistan för att få “träffa” en läkare via videolänk. På displayen räknas min väntetid ner igen. Efter ungefär ytterligare en halvtimme rings jag upp av en läkare. Inom loppet av några minuter har jag fått hjälp, läkaren ordnar de recept jag behöver och kan gå raka vägen till apoteket för att hämta mina mediciner.

Inte nog med detta. Dagen efter – en lördag – får jag en ny tid, för att följa upp hur jag mår och att allt går bra. Och hela denna felfria service till samma pris som ett vanligt läkarbesök på en vårdcentral skulle ha kostat.

Och jag kan inte låta bli att tänka att “vanliga” vården har så otroligt mycket att lära! Tänk om första kontakten mellan patient och vård var via just ett videosamtal. Man får konsultation direkt av en läkare – och om jag inte behöver undersökas rent fysiskt behöver jag inte uppta läkarens tid med fysiskt besök utan för hjälp direkt. Först när det krävs ett fysiskt möte, bokas ett läkarbesök in. Och vips har vi förmodligen kortat vårdköerna avsevärt. Skulle det nu ändå ta en vecka eller två innan jag kan få träffa en läkare rent fysiskt, blir väntan för mig som patient mer uthärdlig om jag vet att jag kan komma i kontakt med vården genom ett snabbt videosamtal.

Dessutom får jag hela tiden sitta hemma i min trygga hemmiljö och slipper gå iväg någonstans så länge det inte är helt nödvändigt. Det skulle vara den perfekta lösningen, nu gäller det bara att de som bestämmer också inser det. Modern teknik kan vara till så stor hjälp, att det är vore ren idioti att nyttja fördelarna med den. Jag kan inga siffror, men gissar att väldigt många som idag kommer fysiskt till vårdcentralen faktiskt skulle kunna bli hjälpta genom ett kort samtal över länk – och istället kan de som faktiskt behöver fysisk vård lättare få en tid för att få träffa en läkare.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d