Det tog inte lång tid efter pandemins utbrott, innan Storstockholm Lokaltrafik (SL) tog beslutet att påstigning på bussarna skulle ske genom de bakre dörrarna och inte framme hos chauffören – som ju är det normala.
Vips uppstod problemet att lösa biljett för dem som inte har månadskort. För det är nämligen hos chauffören längst fram i bussen som “biljettapparaten” sitter.
Sedan dess tycks SL sett lite mellan fingrarna vad gäller att ha biljett när man åker buss. Men eftersom kassan tydligen börjat tryta, har man nu tagit beslutet att alla ska biljett även om det inte går att lösa en sådan hos chauffören. Har man inte månadskort, hänvisas man till appen eller att “blippa” sitt kort i till exempel en tunnelbanespärr innan man kliver på bussen. Något som visserligen funkar för de allra flesta, men absolut inte för alla.

Själv har jag årskort och åker väldigt sällan buss, så för mig är det egentligen inte ett problem. Men jag tänker att det ändå måste ställa till det för många med dessa regler. De allra flesta är säkerligen överens om att resenärer ska betala för sig om man ska åka buss. Och i grunden ser jag inget konstigt i att man kräver biljett för alla bussresenärer.
Men krävs man på biljett, torde det också finnas möjlighet för alla att köpa en sådan. Och alla har inte en smarttelefon eller tillgång till en tunnelbanestation där man kan lösa en biljett. Med andra ord torde SL kunna lösa problemet med att lösa biljett ombord på en buss. Jag har genom åren varit en hel del i Göteborg och där får man gå ombord på spårvagnarna genom samtliga dörrpar. Sedan sitter några biljettläsare strategiskt utplacerade i spårvagnen, där man sonika kan lösa biljett. Och så är det även när det inte är Corona-tider.
Givetvis är det en stor investering att placera ut en massa nya biljettläsare på samtliga SL-bussar. Men vill man att alla resenärer ska lösa biljett, då ska det också finnas möjlighet att faktiskt göra det. Antingen får man stiga på framtill i bussen för att lösa biljett hos chauffören, eller så får man placera ut fler biljettläsare i bussarna. Sedan kan SL-appen absolut vara ett bra komplement för dem av oss som har en sådan telefon.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: