I måndags ägde ett stort tillslag rum i flera länder världen över. FBI hade fingerat ett tillsynes välkrypterat chatforum, där kriminella lurades till att chatta om sin ljusskygga verksamhet. Forumet fungerade så väl att de kriminella köpte det hela rakt av och gick rakt i fällan, där FBI kunde avlyssna allt som sades. Vid tillslaget greps totalt 800 personer och man kunde beslagta stora mängder narkotika, vapen och kontanter.
Arbetsmetoden strider mot svensk lag, men hyllas från vissa håll inom såväl polis som politiken. Jag undrar hur länge Sverige ska förlita sig på att andra länder gör grovgörat för att sy in våra kriminella? I Sverige får polisen nämligen enbart utföra så kallad hemlig dataavläsning mot enskilda personer – inte företag – och bara om det finns misstankar om brott som kan ge minst två års fängelse.
Men nu höjs alltså röster för att polisen ska få använda en bredare avlyssning, även i fall där inte finns någon konkret brottsmisstanke. Och jag kan inte annat än bara hålla med! Det känns inte som att den svenska lagstiftningen hängt med i svängarna på senare år. Idag finns bra krypterade system för att kommunicera nästintill riskfritt från svenskt rättsväsende. Man kan diskutera integritet och så vidare i det oändliga, men det är klart att polisarbetet måste utvecklas och bli mer digitalt, ju mer digital våran tillvaro blir. Självklart ska det gå att ha avlyssning i brottspreventivt syfte, allt annat är absurt. En digital spaning, eller patrullering om du så vill, helt enkelt.
Sen ska vi givetvis inte ha ett storeborsamhälle, där allt och alla riskerar att avlyssnas i tid och otid. Så givetvis måste en lagstiftning utformas på korrekt sätt. Sen är det ju så att den som har mest att förlora på en “friare” avlyssning, det är just de som har något att dölja. Jag skulle kanske inte bli överlycklig över att bli oskyldigt avlyssnad, men vet jag att det är priset för en effektivare brottsbekämpning kan jag nog leva med det. Sen menar jag inte heller att man preventivt ska avlyssna allt och alla, även om man säkert skulle kunna hitta en och annan brottsling på det sättet. Utan där måste ju avlyssningen givetvis användas med visst omdöme. Det finns liksom ingen anledning att avlyssna dig och mig som laglydiga medborgare, utan snarare dem som rör sig på till exempel darknet och i olika krypterade forum. Rör man sig där, har man förmodligen något att dölja och då ska det också finnas en risk att man åker dit.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3 4 5 6
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: