Det är inte många knop man gör när det är 25 grader i skuggan och nästintill vindstilla. Man går lite korta vändor över skäret, men inte i något högt tempo. Jag är inte avundsjuk på grannarna, som jag ser målar och fejar på sina stugor. Jag skulle inte orka ta tag i några större arbeten i den värme som råder. Igår gick jag förbi den lilla badplatsen på ön och kollade badtemperaturen. 20 grader visade visade termometern, vilket är ovanligt så här långt ute i skärgården – framförallt så här tidigt på året. Det är knappt att badtemperaturen drar sig uppåt 20-sträcket framåt sensommaren, så det är helt osannolikt att det är så varmt i vattnet i början av juni. Men samtidigt har det ju varit väldigt varmt och inte särskilt blåsigt ett bra tag nu, så inte så konstigt kanske att det är varmt i vattnet.
Jag trodde inte att det skulle vara så varmt i vattnet, så jag har inte ens tänkt tanken att ta med mig badkläder. Något som jag får äta upp nu, när jag sitter i en glödhet stuga med solen gassande utanför. Å andra sidan är det så lite folk här, så ingen skulle förmodligen reagera på att man badar naken. Fortsätter värmen, så kommer det nog att bli ett nakenbad endera dagen. Eller bad i underkläderna om man känner sig alltför blyg.
Men till och med en badkruka som jag överväger faktiskt bad när det 30 grader i luften och 20 i vattnet. Det är ju nästan som att befinna sig i Sydeuropa och inte i södra delarna av Norrland. När den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida, finns ingen som helst anledning att åka utomlands den här tiden på året. Det är fullt görligt att vara kvar hemma och spara pengarna till en utlandssemester under hösten eller vintern istället.

Jag är hundvakt åt min systers hund några dagar och den stackars hunden tycks lida mer än jag i värmen. Han orkar inte gå särskilt långa sträckor när vi tar våra promenader, utan börjar flämta i värmen efter bara en liten bit. När vi inte tar promenader, ligger han i skuggan och är inte alls lika pigg och lekfull som han brukar vara. Och jag förstår honom, det måste vara fruktansvärt jobbigt med all päls i den här värmen. Jag skulle förmodligen också hålla mig i skuggan i det läget.
Även jag håller mig inomhus under den varmaste delen av eftermiddagen. Det har varit totalt vindstilla de senaste dagarna, så inga vindar som svalkar. Vilket även i sig är rätt ovanligt här ute, med öppna havet bokstavligen inpå husknuten. Det brukar oftast fläkta litegrann i alla fall, så att det är någorlunda uthärdligt att vara utomhus.

Men jag klagar inte, det är ju så här somrarna ska vara. Jag svalkar mig i skuggan med vatten och kanske en och annan öl istället för att oja mig över temperaturen. 😉 Och jag väljer alla gånger en het sommar framför en regnig och kall sådan. Sen behöver det inte vara som rekordsommaren 2018, som nästan var för varm. Framförallt den delen av sommaren man ska jobba, blir ju aningen jobbig under värmeböljor. Men även om man jobbar, gör det ju ingenting om det är bra väder. Man märker ju hur mycket vädret gör för ens välmående, även om man inte är ledig.
Mentalt har jag faktiskt mer börjat känna av vädret. Oftast tycker jag det är allt jobbigare när det är grått och trist, medan humöret direkt vänder uppåt vid vackert väder. Framförallt höstarna har börjat kännas jobbigare på senare år, har nästan märkt av lite höstdepression (om man ska ta i lite) när vädret vänt framåt september/oktober och höststormarna dragit in.

Temperatur
Bildbevis på badtemperaturen i havet!
Pudel
Utslagen pudel
Sol
Stugans täppa

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: