Minns ni när internet fortfarande var i sin linda för sisådär 20 år sedan? På den tiden då man hade uppringt internet som gick via telefonjacket och var gränslöst segt? Minns ni hur det kunde ta minuter att ladda en hemsida, för att inte tala om när man skulle ladda upp en bild någonstans?! Och för att inte tala om det ständiga letandet efter mobiltäckning när man skulle ringa någonstans från sin kolossalt enorma mobiltelefon (för skyhöga minuttaxor dessutom).
Tekniken har kommit långt sedan dess och numera är ett blixtsnabbt internet något som i princip alla tar förgivet. Dessutom går det att prata i telefon samtidigt som man är ute på internet. Även om man får för sig att slösurfa på telefonen samtidigt som man pratar med någon. Det hade absolut inte gått att göra på de mobiltelefoner vi hade för 20 år sedan, var så säker.

Just nu befinner jag mig i sommarstugan, längst ut i Söderhamns skärgård. Här var det länge noll täckning på mobiltelefonen, de är först på senare år som det faktiskt gått att hålla ett vettigt samtal via mobilnätet här ute. Men fortfarande får man leta efter bästa punkten för mobiltäckning när man vill prata, det funkar inte i alla delar av huset – eller ön för den delen. Jag skaffade mobilt bredband när det fortfarande var relativt nytt, just för att kunna vara uppkopplad även när jag inte är hemma. Det funkar helt okej så länge jag är på fastlandet och hyfsat nära någon större ort, men så fort jag kommer ut på landsbygden är det något helt annat. För att inte tala om när jag åker ut till sommarstugan i den yttersta skärgården.
Rent tekniskt förflyttas man inte bara 20, utan närmare 100 år tillbaka i tiden. Det är en del av charmen med att vara här, något annat ska jag inte säga. Vi har inte rinnande vatten, det är utedass, ingen TV och det är först på senare år som vi faktiskt kostat på att dra in el. Och täckningen på telefon och internet ger väl en hel del i övrigt att önska.
Jag brukar försöka skriva en del när jag är här, jag brukar få en hel del inspiration av att vara på plats just här under somrarna. Men det tär en hel del på tålamodet när internetuppkopplingen inte är så snabb som man skulle kunna önska. Bokstavligen kan det ta ett par minuter att ladda upp en bild på bloggen eller Facebook, något man inte är van vid när man är hemma i stan.

Det ska tilläggas att jag verkligen älskar det här stället. Jag stortrivs med att vara här och kan inte tänka mig något annat sommartid. Det är ju en självvald situation, att åka till en stuga med halvdan kontakt med omvärlden. Och jag tror man behöver sådan här tid, för att uppskatta att vara hemma med allt vad det innebär. Det brukar heller inte vara snabb internetuppkoppling jag saknar mest efter att ha spenderat några veckor i obygden. Det brukar vara saker som dusch, toalett och att lätt kunna gå till affären något saknas hemma som jag saknar allra mest. Att just koppla bort omvärlden till viss del kan vara rätt rogivande, även om jag erkänner att jag håller koll på blogg, e-post och sociala medier även när jag är på semester. Det som kan vara mest irriterande är de gånger man vill se en film eller serie på kvällarna och internetuppkopplingen inte är tillräckligt bra. Så det blir en och annan svordom ibland när uppkopplingen inte är lika bra som hemma…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

2 kommentarer

Kommentera

%d bloggare gillar detta: