Även i år är rådet att fira semester på hemmaplan. Inga onödiga utlandsresor heller denna sommar för semesterfirande svenskar. För min del är det inget nytt, det är ytterst sällan jag väljer att åka utomlands under sommaren. Det är den vackraste delen av året här hemma och det känns bara onödigt att åka utomlands denna del av året. Inte minst med tanke på att vi har sommarstuga ute skärgården, jag har svårt att se mig själv tillbringa sommarsemestern någon annanstans än just där. Vi är några hushåll som delar på stugan, så ibland blir det trångt därute, det går inte att komma ifrån. De gånger det krockar totalt och det inte finns plats, brukar jag och sambon ordna hyrbil och göra utflykter runtom i Sverige istället. Ibland bara över dagen, ibland tar vi in på något vandrarhem eller hotell någonstans några nätter. Förra sommaren hade i en semestervecka hemma, då hann vi se Trosa, Nynäshamn och Sigtuna dit vi åkte över dagen.
Man glömmer gärna bort att det finns otroligt mycket att se här hemma och hur vackert Sverige är på sommaren. Kanske kommer våra resvanor sommartid se annorlunda ut efter dessa två pandemisomrar? Kanske inser fler hur härligt det är att spendera semestern på hemmaplan och hur mycket det faktiskt finns att se och göra? Om inte annat för klimatet, gör det ju ingenting om vi reser kortare sträckor på semester, framförallt om vi står över flyget. Jag ska inte säga att jag är någon bra “förebild”, jag flyger faktiskt ibland. Men jag står över flygresorna på somrarna i alla fall och försöker göra saker på hemmaplan i Sverige istället.

Även i år har vi bokat hyrbil inför sommarledigheten, en bil som vi hämtade ut i helgen. Jag har genom min enskilda firma ett företagsavtal med Sixt och det brukar oftast bli där vi hyr. De är inte alltid de allra billigaste, man kan komma billigare undan om man till exempel hyr på någon mack. Men kvalitén är oftast något helt annat på Sixt. Det är bra bilmärken, man får nyare, rejälare bilar och blir ofta uppgraderad kostnadsfritt när man hyr för en lite längre tid. I år fick en bra mycket rejälare bil än den storleksklass vi bokat och vi var verkligen supernöjda när vi rullade ut ur hyrbilskontorets garage i city i lördags. Man blir gärna bortskämd när man vänjs vid fina bilmärken som BMW och Mercedes, oftast med automatlåda och en större modell än man bokat.
På många andra hyrbilsfirmor har vi vid flera tillfällen blivit missnöjda, när vi fått bilar i dåligt skick med usel radio och AC. Jag kör en del bil “i tjänsten” genom min firma och har tagit beslutet att det gärna får kosta några kronor mer mot att få rejäla och trygga bilar. Om en bil har dåliga torkarblad, dålig radio och är illa urstädade – som fallet många gånger varit hos andra hyrbilsfirmor – brukar jag själv fråga mig hur väl underhållna bilarna är i övrigt. Är det då ordentliga däck på bilarna, är de servade och underhållna på det sätt jag som kund förväntar mig när jag betalar dyra pengar för en bilhyra? Hos Sixt får man åtminstone känslan av att det är bra bilar man får. De har oftast inte gått särskilt långt när man får dem, som längst har en bil gått cirka 1000 mil när jag fått ut den. Något som ger intrycket att bilen förhoppningsvis håller en god standard.

Så även i år blir vi – som sagt – kvar hemma i Sverige. Vi ska vara en del i sommarstugan i Söderhamns skärgård, en plats som jag formligen älskar att vara på så här års. Det är en liten ö längst ute i havsbandet, full av måsar och fiskebodar och där det verkligen är extremt rogivande att vara. När de rådande restriktionerna släpps, blir det förmodligen en utlandsresa till något varmt ställe. För däremot uppskattar jag att åka iväg frampå höstkanten för att förlänga sommaren litegrann. Kanske i oktober/november, när det är som mörkast och tristast i Sverige, då får det gärna bära iväg någonstans.
Men nu är det sommar och jag ägnar tiden åt att vara hemma. Det har blivit en sväng till sommarstugan några dagar och även en och annan dagsutflykt. Igår var vi till Sigtuna över dagen och åt lunch och spelade minigolf. Nu spenderar jag några dagar i Söderhamns skärgård innan det bär av tillbaka till storstan igen.

Bilder från dagsutflykt till soldränkt Sigtuna och mitt sällskap i sommarstugan dessa dagar.

Mitt sällskap i sommarstugan denna vecka

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: