Så är det återigen nedräkning, fast denna gång åt helt fel håll – nämligen mot semesterns slut. På måndag är det återigen dags att börja jobba och det känns alltid lite motigt när semestern är över. Årets semester har varit lugn och skön och vi har spenderat merparten av tiden i sommarstugan. Jag har sovit mycket och börjar så sakteliga känna mig utvilad.
Som alltid när man har sommarstuga, finns det ständigt saker att pyssla med och ständigt saker som behöver göras. Stugan är utsatt för mycket vind och fukt, så det är ett ständigt målande, lappande, lagande, slipande, lackande, plåstrande och byggande. Förra sommaren byggdes en helt ny bod, med sovrum, förråd och utedass. I år har det inte varit lika stora projekt, men det är fortfarande en hel del som behöver göras. Vi har under de dagar vi varit själva i stugan rensat sly på baksidan av stugan, målat möbler och gjort lite annat småplock.
Det har varit klassiskt sommarväder denna semester och man har fått passa på att göra utomhusaktiviteter mellan regn- och åskskurar som kommit med jämna mellanrum mer eller mindre dagligen. Vissa dagar har varit superfina och vi har passat på att ha lite strandhäng på olika öar runtom i Söderhamns skärgård. Andra dagar har vi suttit inomhus och jag har fått en hel del gjort i mitt skrivande istället, vilket också har varit väldigt skönt och roligt. Jag får alltid extra inspiration under semestern och inte minst när jag är i stugan.

Nu summerar vi semestern 2023 och på fredag bär det av tillbaka till stan och civilisationen igen. Det känns lite motigt och trist och jag kan inte påstå att jag direkt längtar hem. Jag skulle väldigt gärna vara kvar ytterligare ett par veckor på skäret. I normala fall brukar jag tycka att det är skönt att komma hem till alla bekvämligheter som dusch, toalett och stadig internetuppkoppling. Men i år har vi varit ovanligt lite i stugan och det känns därför konstigt att komma hem igen.
Men jag har en tripp till inplanerad till stugan i månadsskiftet augusti/september, då jag ska vara här ytterligare en vecka. Då kommer jag åka själv och jag ser fram emot en vecka av lugn, skrivande och mycket sömn. Trots allt är det så tillvaron brukar se ut på skäret, inte minst när man är här framåt sensommaren. Eventuellt kommer det falla på min lott att förbereda stugan inför vintern och plocka in allt som inte kan vara ute över vintern. Men det har vi ännu inte bestämt, eventuellt kommer andra ur familjen att åka ut under september så då kommer någon annan att få vintra in.
Jag kommer ha vissa möten inplanerade under den veckan i stugan, men fördelen med dagens teknik är att dessa möten kan hållas på distans. Mycket går idag att sköta på just distans, vilket är en enorm fördel eftersom man faktiskt inte alltid har möjlighet att vara på plats för vissa möten. För bara 10-15 år sedan hade man varit tvungen att stanna hemma för att kunna vara närvarande på vissa saker. Idag går det alldeles utomordentligt att vara på en ö i Söderhamns skärgård till exempel och ändå ha vissa möten.

Sen får jag väl ändå erkänna att det är lite kul att i år återgå till jobbet efter semestern. Jag kommer jobba ganska exakt en månad, sedan byter jag jobb. Anställningen kommer inledas med några månaders internutbildning innan jag är självgående och kan jobba på egen hand. Och det känns oerhört spännande och utmanande med en ny anställning och nya arbetsuppgifter. Jag ser fram emot att komma tillbaka till Trafikverket, där jag trivts oerhört bra under tidigare anställningar.
Sen påbörjar jag mina kurser vid Högskolan i Dalarna i slutet av augusti vilket ska bli fantastiskt roligt och spännande. Det blir nu dags för fortsättning i min utbildning i ryska liksom en kurs i rysk kultur- och idéhistoria. Jag vet att det kommer att bli tufft med två kurser samtidigt som jag arbetar heltid, till och med på ett helt nytt arbete. Men jag ska i alla fall ge det hela ett försök, inser jag att det blir för tufft, får man ta beslutet att hoppa av någon av kurserna. Men förhoppningsvis ska det inte behövas. Den ena kursen pågår dessutom inte hela terminen, utan bara några månader – så jag tror faktiskt att jag ska kunna få det att fungera under den tiden.

Så jag får väl erkänna att det är lite kluvet att återgå till jobbet igen efter semestern. Jag kommer sakna tillvaron på skäret, jag kommer sakna sovmorgnarna och lugnet. Jag kommer sakna att inte kunna ägna min tid åt att skriva, sola, bada – och att låta tillvaron kretsa kring det mest elementära. Här går man och lägger sig när man är trött och sover tills man är utvilad, däremellan äter man när man är hungrig, tar en powernap om man mot förmodan är trött och ägnar resterande tid åt småplock med stugan, solbad och bad i havet. Ja, ni förstår att det är en avslappnad tillvaro man har, eller hur?
Och även om jag kommer sakna tillvaron i Söderhamns yttersta skärgård, så har jag mycket att se fram emot i höst med utbildningar och nytt jobb. Så det känns inte lika vemodigt som det brukar göra att semestern är över. Sedan vet jag ju att jag har ytterligare en vecka att se fram emot i stugan under sensommaren, så säsongen är inte riktigt över än.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: