Så drar det ihop sig på allvar för årets julfirande och imorgon är det julafton, något som förmodligen ingen har missat. I år firar vi julen traditionsenligt i Hudiksvall och har idag bilat upp i den täta jultrafiken. För att gardera oss lite för eventuellt vinterväder, har vi bokat en extra stor hyrbil denna gång. Vi brukar oftast kosta på oss det just inför julresan, eftersom man aldrig vet hur vädret bli så här i slutet av december. Inte minst om man ska åka norröver. Men just under resan idag har vi varit förskonade från snöoväder och resan har trots allt gått bra, även om det varit en hel del trafik. Man får ladda upp med en hel del tålamod när man ska igenom Stockholms innerstad inför en sådan här stor trafikhelg. Det brukar ta sin lilla tid att åka genom stan och köerna ringlar långsamt, även på motorvägen genom stan.
I år fick vi en bil med automatlåda, något som underlättar otroligt mycket när man ska sitta i bilköer en längre stund. Alla ni som har körkort vet nog vad jag menar när jag säger att jag föredrar automatlåda framför en manuell. Det är alltid en fröjd när man hämtar ut hyrbilar på hyrbilsfirman jag brukar anlita. Det är alltid nya bilar och oftast av märken som BMW, Audi och Mercedes. Jag har nog aldrig varit missnöjd med kvaliteten på bilarna jag fått när jag har hyrt där. Något som tyvärr hänt när jag hyrt bilar hos firmor som haft lite lägre priser. För firman jag anlitar är kanske inte alltid billigast, men man får bra kvalitet och god service för pengarna och det lönar sig faktiskt ibland att vara villig att betala några kronor extra.

Nu är vi sedan en stund på plats i Hudik och julfirandet 2021 kan ta sin början. Det är lite mer julstämning här uppe, med några centimeter snö som lyser upp i vintermörkret. Något vi inte är särskilt bortskämda med i Stockholm denna vinter. Det kom ju lite snö under köldknäppen som drabbade Sverige för några veckor sedan, men den snön har sedan smällt bort. Är det något jag saknat under mina år i Stockholm, så är det faktiskt just riktiga vintrar. Numera är det ju bara i nordligaste Sverige som man har en garanti vad gäller snö om vintrarna. Jag vet inte hur man kan skylla på klimatförändringarna, men vintrarna har trots allt blivit mildare med åren, håller ni inte med mig? Jag minns snöhögarna man grävde snögrottor i som barn, skridskobanorna som spolades i bostadsområdet jag bodde i och skidspåren som gjordes i ordning varje vinter på olika håll i kommunen. Inte ens i Hudik tycks vintrarna vara sig lika sedan jag växte upp där på 80- och 90-talen. Det kommer snö i större utsträckning än i Stockholm, men inte på samma vis som för 25 år sedan.

Det känns i alla fall skönt att kunna fira jul utan några restriktioner och faktiskt slippa känna att man måste förhålla sig till maxantal samlade personer. Förra året pratade man om max åtta personer och bara den närmaste familjen vid julfirandet. Den närmsta familjen är just vad åtminstone jag själv firar jul med, men åtta personer kan vara lite trixgare att förhålla sig till. Vi brukar oftast vara lite fler än åtta, även om vi höll oss inom de ramarna förra året. I år blir firandet aningen mer storslaget när det kommer till antalet personer, även om vi även i år försöker hålla visst avstånd. Inget kramande och visst avstånd får man iaktta även i år helt enkelt. Man behöver i alla fall inte känna några samvetskval för att man inte håller sig till rådande restriktioner i år.
Det känns verkligen skönt att allt inte är nedstängt i år, att man faktiskt är lite friare i tillvaron och kan träffa så många som man vill under julhelgen. Sedan får man använda sitt sunda förnuft för att inte sprida smittan eller själv bli smittad.

Sen får jag erkänna att jag och sambon haft lite roligt åt oss själva, precis som många jular tidigare. I familjen har vi bestämt att hålla nere på julklappsinköpen och bara köpa enstaka klappar. Vi brukar ha ett lotteri där man får tilldelat att köpa en klapp till endast en person, vilket gör att varje person bara får en klapp på julafton. Men lik förbaskat har vi ändå ett berg av klappar liggande under granen även i år. Barnen i familjen är nämligen undantagna från lotteriet och vi har en hel del barn i familjen. Tillsammans har vi fem syskonbarn som vi gärna vill ge julklappar till, sen ger vi alltid klappar till varandra och berget av paket under granen är ganska ansenligt – trots att vi inte köper till alla i familjen. Det är väl helt enkelt tur att vi inte köper till alla, det skulle nästan bli ogörligt i slutändan. Jag vågar bara fantisera om hur stort berget av paket skulle vara i så fall.

Nåja, nu är julen här och jag ska ställa ifrån mig datorn för att umgås med familjen. Vill passa på att önska all en riktigt god jul och hoppas ni får en bra en helg, hur ni nu ska tillbringa den!

Årets julgran och skörd av julklappar

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: