Jag är ibland lite för duktig på att åta mig saker och ständigt ha en fullspäckad kalender. Oftast trivs jag som allra bäst när det är lite happening i tillvaron. Jag har en tendens att börja känna av viss tristess när man bara åker mellan jobbet, hemmet och affären eller något hämtmatställe för att ordna middag. Jag har på sistone fått en hel del uppdrag på min firma och jobbat en bra bit över heltid. Det är inte utan att jag skulle behöva lite flera timmar än dygnets totalt 24. Men jag trixar med de timmar som står tillbuds och får det oftast att gå runt ändå.
Sen har jag inte lika fullspäckat schema som jag vet att somliga andra kan ha. Jag får min sju till åtta timmars sömn varje natt (ibland till och med mer) och har till exempel inga barn att ta hänsyn till. Det skulle vara en nästintill omöjlig ekvation att få ihop om jag hade småbarn som passas, skjutsas, hämtas och lämnas på olika håll. Sen har jag fördelen att jobba väldigt “komprimerat” när jag väl jobbar. Jag kör 12-timmarspass och jobbar 4-5 dagar för att sedan vara ledig lika mycket. Och det är mycket tack vare mina arbetstider som jag kan ha den tillvaro jag har.
Min filofax är i dessa mer hektiska perioder min absolut bästa vän. Jag är sådan som måste skriva upp det mesta för att helt enkelt komma ihåg allting, så det skulle inte gå utan en redig kalender. Jo, jag är faktiskt en sådan där bakåtsträvare som inte använder kalenderfunktionen i mobilen eller datorn. Jag tycker det är mycket enklare att få en bra överblick när det kommer till att ha kalender i pappersform.

Mycket av det jag gör faller trots allt inte in under facket “måsten”. Jobbet är väl en sak, det måste jag ju göra för att kunna betala hyran. Men min firma är ingenting annat än en ren hobbyverksamhet, som jag även har turen att tjäna lite pengar på. Så det känns aldrig påtvingat, tungt, motigt eller stressigt när uppdragen på firman kommer in, snarare tvärtom. Och jag tänker att det inte är alla förunnat att ha en sidoinkomst som inte är något annat än en hobby.
Sen går det verkligen i perioder när det kommer till hur många uppdrag jag får in. Vissa perioder är det totalt stiltje och man får knappt några uppdrag alls. Andra gånger – som de gångna veckorna – får jag tacka nej till uppdrag eftersom de krockar med varandra. men erfarenhetsmässigt vet jag att september/oktober ofta är ganska hektiska på filmfronten, sen lugnar det ner sig – inte minst i december. Somrarna ska man ju inte tala om, då är det ytterst sällan det kommer några uppdrag. Men det är sådant man lär sig med tiden och lär sig att planera för. Som företagare har man ju vissa utgifter som ska betalas varje månad, oavsett om man får några uppdrag eller ej – så det gäller att ständigt ha en liten buffert i firman för att det inte ska bli tråkigheter med påminnelseavgifter och så vidare.

Sen försöker jag förstås planera in lite roliga saker också, utöver uppdragen i firman. Nu har jag ju äntligen ekonomin igen att kunna göra saker efter att ha fått snåla och vända på varenda krona under mitt år som student. Jag gillar att vara ute i god tid när det gäller saker och ting – och har bland annat bokat in julbord för december redan. Jag och sambon brukar gå ut och äta julbord varje år och förra året bokade vi in oss på Hasselbacken som erbjöd ett paket där både julmiddag och hotellövernattning ingick. Vi var supernöjda och det var dessutom ett väldigt bra pris med tanke på vad som ingick – så det får bli Hasselbacken även i år. Efter att ha provat lita olika restauranger genom åren, är faktiskt Hasselbacken den restaurang vi varit nöjdast med när det kommer till julbord. Nu har förhoppningsvis restriktionerna lyfts till december också, vilket förmodligen kommer göra allting mycket smidigare. Förra året var det servering vid bordet och frukosten var väldigt minimal för att minska trängseln. Så nu blir det förhoppningsvis lite annorlunda i år.
Det känns lite konstigt att redan i september börja planera för julen, men jag vet erfarenhetsmässigt hur snabbt tiden går och att det är ett måste att vara ute i god tid för att boka julbord. Nu återstår att se vad vi ska göra över nyår, vilket vi inte riktigt bestämt än. Även nyår har vi något år spenderat på hotell, vilket varit jättemysigt. Häromåret bokade vi in oss på Hilton vid Slussen över nyårshelgen, där vi fick ett paket med skaldjursplatå på nyårsaftons kväll, mousserande vin på tolvslaget liksom hotellövernattning. Det var verkligen perfekt läge, eftersom stadens fyrverkerier ju skjuts upp just vid Slussen – och det tolvslaget inföll väldigt lägligt precis när vi ätit klart i restaurangen med utsikt mot Slussen.

Man är ganska törstande efter nöjen efter 1,5 år av pandemi och restriktioner. Efter mitt födelsedagsfirandeYasuragi för ett par veckor sedan, insåg jag hur törstande jag varit efter att faktiskt komma ut bland folk och att faktiskt få göra saker. Det har ju inte varit så mycket av den varan sedan förra våren direkt. Så nu har man en hel del nöjen att ta igen när restriktionerna successivt försvinner.
Jag har blivit lite peppad när jag tittat på julbord och nyårspaket och har blivit lite sugen på att boka in saker även innan december. Men lite måste jag också hålla i plånboken, man får inse att man inte har råd med allt man skulle vilja.

En lite mindre fulltecknad vecka i kalendern…

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d