Under valåret 2018 måste Dressmann haft konstant rea på offerkoftor. En riktigt duktig rea dessutom. För martyrskapet och missförstånden kring vad som faktiskt är yttrande- och åsiktsfrihet tycks inte ha några som helst gränser.
Debatten politikerna emellan är ett kapitel för sig, som jag skulle kunna skriva en hel roman om. Men offerkoftorna syns minst lika väl i flödena på diverse sociala medier – och de tycks definitivt inte minska i antal. Och hur långt man vill dra missförstånden kring vad som faktiskt är censur respektive yttrandefrihet finner inga som helst gränser. En statusuppdatering som cirkulerat i sociala medier – med varierande formuleringar och fantasifulla språkbruk – är den som följer nedan:

Att ha “vänner” på Facebook med andra politiska åsikter och värderingar än vad man själv har, är det omöjligt? Verkar så för vissa…

Jag skiter fullständigt i vad ni röstar på, det är er rätt att rösta på vad ni vill.

Sedan är MIN PERSONLIG ÅSIKT att jag inte kan förstå hur i hela världen man kan rösta på vissa partier. MEN du för rösta på vad du vill, även om jag inte kan förstå det alla gånger.

Är du schysst mot mig är jag schysst mot dig, inga problem. Tycker du däremot att alla inte har rätt till sina åsikter utan någon annan ska bestämma vilka åsikter som ska gälla så gör mig en tjänst och skriva här under att du tar bort mig som “vän”.

Tack på förhand.

Statusuppdateringen har cirkulerat i sociala medier med lite olika formuleringar sedan valrörelsen drog igång på allvar.

Ja, som ni ser har offerkoftorna återigen missförstått det hela. Självklart får man rösta på vad man vill, så fungerar det trots allt i en demokrati. Självklart har du rätt att sprida dina åsikter via din egen Facebooksida (möjligen kan Facebook plocka bort dig om de tycker att du missköter dig, men det är en annan sak).
Men det är inte en demokratisk rättighet att få stå med på min vänlista. Snarare är det min demokratiska rättighet att välja vilka jag umgås med, oavsett om det är på internt eller i verkliga livet – precis som du själv väljer vilka du vill umgås med. Scary, eller hur?!
Jag tycker det är rätt självklart att man inte står alltför långt ifrån varandra när det gäller  vissa grundläggande värderingar för att man ska trivas ihop. Jag säger inte att jag plockar bort någon enkom för att vi har olika åsikter, men är du alltför hatisk i dina statusuppdateringar, sprider en massa dynga omkring dig som jag inte håller med om, då kommer du faktiskt att plockas bort från min vänlista. Så enkelt är det. Bara det faktum att du röstar på SD kanske inte är anledning nog, men spyr du hat omkring dig i tid och otid, om du i mina ögon har alltför osmakliga åsikter som du älskar att sprida på ett minst lika osmakligt sätt – ja, då tar du mer energi från mig än du ger tillbaka och kommer plockas bort.

Men det faktum att du plockas bort betyder inte att jag talar om för dig vad du ska tycka, vad du ska rösta på eller att din yttrandefrihet kränks. Oavsett vilka åsikter man har, måste man vara beredd på att alla inte gillar dem eller håller med. Man måste vara beredd på att få mothugg och inte alltid stå oemotsagd. Du måste också vara beredd på att alla kanske inte trivs i ditt sällskap – det kan bero på dina åsikter, din personlighet eller något annat. Det har inget med yttrandefrihet att göra, utan sådant är livet och livet är inte alltid rättvist, roligt eller en dans på rosor.
Jag plockar bort vissa som jag inte sympatiserar med av olika anledningar – det kan ha med andra saker att göra än att vederbörande röstar på SD. Men det betyder inte att jag talar för personen vad denne ska tycka. Det enda jag säger är att jag inte trivs i dennes sällskap eftersom vi inte har samma värdegrund. Tar man sen på sig offerkoftan på grund av detta, då är det ditt problem.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: