Gravida ”Betty” lämnade en våldsam relation trots att hon visste att det försämrade hennes chanser att få stanna i Sverige. I oktober födde hon sitt tredje barn. Kort därefter kom beslutet från Migrationsdomstolen – nu ska hon och barnen utvisas. (Källa: DN)
Rent juridiskt är det förmodligen ett helt korrekt beslut. Betty har varit papperslös i Sverige under sin tid här och med andra ord uppehållit sig i landet illegalt. Grundtanken med lagen tycks vara att man inte ska kunna ”hålla sig undan” en avvisning för att sedan ha en bättre möjlighet att stanna.
Exsambon har ett permanent uppehållstillstånd, vilket är den ”detalj” som ökat Bettys chanser att själv få uppehållstillstånd om han inte misshandlat henne så att hon känt sig tvingad att lämna honom.

Samtidigt känns det hela lite stelbent. Ska man hårdra det hela, torde det i första hand vara det misshandlande exet som ska utvisas. Med tanke på barnen i familjen och att barnkonventionen numera är lag i Sverige borde det finnas utrymme i lagen att ändå göra undantag. Om vi vill vara ett humant välfärdsland i dess rätta bemärkelse borde det finnas lite tolkningsutrymme i asyllagen. Barn ska inte lastas för de beslut som föräldrarna gör.  Och framförallt ska myndigheterna inte medverka till något sådant. Punkt slut.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: