Jag tror att bland det bästa jag gjort med något av mina digitala konton, är att stenhårt börjat gallra bland alla massmejl och nyhetsbrev man får. För några månader sedan tog jag beslutet att just börja hårdgallra och säga upp alla prenumerationer på massutskick. För trots allt så läser jag dem ju aldrig. Jag är så innerligt trött på dessa nyhetsbrev – eller vad man nu väljer att kalla dem – som ständigt fyller mejlens inkorg. Någonstans undrar jag hur många som faktiskt läser dessa?
Men okej, med handen på hjärtat ska jag vara ärlig och erkänna att jag behållit prenumerationen på ett fåtal nyhetsbrev. Det finns faktiskt några ytterst få som jag ibland kan få för mig att ögna igenom. Så det är klart, bland alla de nyhetsbrev man får så finns det säkerligen ett fåtal personer som läser dem. Så det kanske trots allt lönar sig för företagen att skicka ut dessa mejl trots allt? Även om det bara är några få som läser, så kanske en och annan nappar på erbjudandena och så har nyhetsbrevet gått med vinst.

Det är trots allt så att jag får allergiska utslag av alla former av reklam. I alla år har jag haft en nej tack till reklam-skylt på dörren för att inte få reklam i pappersform. Nu när företag mer och mer övergår till elektroniska marknadsföring, kommer reklamen i mejlboxens inkorg istället. Där är den inte mindre störande, utan snarare tvärtom. Jag nås av reklamen var jag än är, genom att man har tillgång till mejlen även via mobilen. Det går liksom inte att värja sig emot den på något vis.
Nu hörde jag i alla fall att PostNord ska sluta dela ut reklam till våren, så det kommer trots allt bli mindre reklam i brevlådan för dem som inte har en nej tack-skylt på brevlådan eller dörren. Och vad gäller just pappersreklam finns det ju fler argument att avstå än att reklam kan upplevas som påträngande. Det är onödigt slöseri med jordens resurser att trycka upp reklam på papper, som skulle kunna användas till så otroligt mycket annat. Plus alla transporter som det hela kräver. Så rent miljömässigt är det inte heller något bra val. Reklam kommer givetvis fortsätta att finnas även om man som enskild mottagare tackar nej till reklam, men det är trots allt den “makt” man har att påverka. Man får se det som så att det blir lite färre reklamblad att trycka upp och transportera för varje hushåll som tackar nej till reklam.
Jag skulle önska att det fanns samma system att kunna tacka nej till reklam i mejlinkorgen, och dit kanske vi kommer så småningom rent tekniskt. Just nu har man bara möjligheten att klicka runt och frånsäga sig från varje enskilt utskick. Sen går det ju även att blockera avsändare som inte respekterar att man frånsäger sig nyhetsbrev.

Så numera får jag i princip enbart personliga mail av olika slag. Kanske inte personligt skrivna, men mail som enbart är tänkta för mig och ingen annan. Något som är fantastiskt skönt i ärlighetens namn – och något bland det bästa jag har gjort. Det är fantastiskt skönt att slippa alla de nyhetsbrev man får i normala fall. Numera får jag som sagt bara något enstaka nyhetsbrev och bara sådana som jag aktivt valt att faktiskt få. Jag får numera så pass få mejl varje dag att jag kunnat slå på notiserna på mobilen igen, så att det plingar till när jag får ett mejl. Det har varit ogörligt förut, då skulle det plingat konstant i telefonen. Nu är det största irritationsmomentet de spammejl som ändå slinker igenom nätet och inte hamnar där den hör hemma.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: