EU vill tvinga Sverige att rejält höja skatten på snus. Om förslaget blir verklighet skulle en dosa General lössnus kosta över 120 kronor. Det skulle alltså bli dyrare att snusa än att röka – som är avsevärt mycket hälsovådligare. Uppgifterna har fått finansministern att reagera och man kommer stå upp för det svenska snuset säger man.
Jag kan inte förstå den europeiska rädslan för snus, som ju är ett jättebra alternativ till att röka. Jag själv hade inte klarat att sluta röka om jag inte haft snus att ta till, det är en sak som är säker. Nej, det är ingen mänsklig rättighet att snusa, det är inte det jag säger. Däremot är det trots allt bättre att folk snusar än att man röker och jag tycker man kan börja med att motarbeta rökning innan man “ger sig på” oss snusare. Den dag man fått ned rökningen på noll kan man slå till mot snusarna.
Vill man värna om folkhälsan, ska man verkligen se till att få ner rökningen radikalt. Man har åtminstone i Sverige lyckats rätt bra och det är en enorm skillnad jämfört med hur det var för 20 år sedan. Det är otroligt många hemska sjukdomar man kan få av att röka, medan riskerna inte alls är lika stora om man snusar. Må så vara att det inte är någon hälsokur att snusa, klart att det påverkar hälsan negativt. Men faktum kvarstår att det är fasen så mycket bättre än att röka – som inte bara påverkar rökaren själv utan även omgivningen. Det gäller att prioritera rätt och då är det rökningen man ska motarbeta i första hand.

Själv handlar jag redan idag snus på nätet till ett avsevärt lägre pris än i fysiska butiker. Och jag sparar ganska stora summor pengar på det sättet, cirka 20 kronor per dosa är prisskillnaden – så det blir ju en del pengar per månad som man sparar in. Men skulle priset chockhöjas på det vis som EU-kommissionen vill, då återstår att se om man fortsätter snusa. Kanske övergår man trots allt till rökning igen om det är billigare. För jag tror faktisk att det är risken om snuset blir dyrare än cigaretter, då kommer folk övergå från snus till cigaretter istället för tvärtom. Och vips ökar rökningen i befolkningen igen.
För jag tror inte att många kommer sluta med nikotin bara för att snuspriset höjs. Istället är risken stor att många kommer börja röka istället, vilket absolut inte är bra för folkhälsan. Jag är helt övertygad om att rökningen ligger på den nivå den gör i Sverige just på grund av att vi har snuset. Inte enbart på grund av snuset förstås, men det är en bidragande orsak helt klart.

Jag motsätter mig inte att man ska motarbeta tobaksbruk, det är en självklarhet att man ska göra. Och givetvis kan snus vara en inkörsport till att börja röka istället. Men faktum kvarstår att snus är avsevärt bättre än att röka tobak. Vi vet alla vilka hemska följder rökning kan få, medan snus inte alls har samma konsekvenser på hälsan. Så enkelt är det bara. Och jag kan faktiskt inte förstå EU:s agg mot snuset, jag får inte in det i skallen. Just för att det hälsomässigt är så mycket bättre än att röka, så otroligt många gånger bättre.
På den tiden jag rökte, var jag radikalt emot exempelvis rökförbudet på krogen när det kom. Men idag är jag helt för alla rökförbud du bara kan komma på. Mycket för att rökning dels är så otroligt hälsovådligt, men också för att det drabbar omgivningen på ett sett som till exempel snus inte gör. Att snusa påverkar bara snusaren själv, inte omgivningen.
Förmodligen reagerar jag på en chockhöjning av snuspriset eftersom jag själv drabbas som snusare. Hade jag inte snusat, är det inte omöjligt att jag inte brytt mig överhuvudtaget. Men jag tror faktiskt att jag oavsett tobaksvanor hade tyckt att det är lite vridna prioriteringar att motarbeta ett så bra alternativ till cigaretter som snus trots allt är.

Vad säger ni andra? Är inte detta lite märkligt resonemang från EU-kommissionen?

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3
Dagens Nyheter 1
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d