Jag tillhör släktet som måste skriva upp precis allt för att komma ihåg det. Min ständiga följeslagare är min filofax, där jag har halva mitt liv – och jag går i princip aldrig hemifrån utan den. Jag skriver bokstavligen upp allt i den och skulle knappt klara mig en dag utan den. Vissa veckor är extremt fullklottrade, medan andra är desto tommare. Och jag vägrar att gå över till en elektronisk variant i mobiltelefonen, som jag vet att många nyttjar nuförtiden. Jag tycker helt enkelt inte att jag får den överblick jag vill ha om jag har alla mina anteckningar i mobilen.
Och jag är glad att jag investerat i en relativt dyr och slitstark i filofax i skinn, som faktiskt hängt med några år vid det här laget. Jag har sedan länge tappat räkningen hur gammal den faktiskt är, men nu börjar den sakta bli lite sliten. Ett par år till tänker jag att den får hänga med innan jag investerar i en helt ny och fram tills dess fortsätter jag att köpa nya sidor att sätta i den.
Nu har jag dock investerat i en liten renovering av filofaxen och köpt en del nya tillbehör till den, vissa delar börjar bli tämligen slitna efter alla år om man säger så. Jag skrattade lite åt mig själv när jag gjort beställningen, eftersom jag för några hundralappar till kunnat få en helt ny filofax. Men nu tänker jag trots allt att den får hålla så länge den håller, sedan köper jag en helt ny. Med de nya tillbehören har jag en praktiskt taget ny filofax, bortsett från själva pärmen. Så den får duga ett litet tag till.

I år blir det lite av en annorlunda midsommar jämfört med andra år. I normala fall brukar jag fira med familjen i den gemensamma sommarstugan längst ut i Söderhamns skärgård, ett idylliskt firande bland fiskebodar, skriande fiskmåsar och vågskvalp. Men i år blir det ingen tripp till Söderhamn över midsommar, utan vi har bestämt att fira hemma istället. Exakt hur firandet kommer se ut är inte klart ännu, men att det blir Stockholm är bestämt.
Det känns lite konstigt, då det blir fjärde gången under mitt snart 46-åriga liv som jag inte firar midsommar ute i skärgården. En gång var jag sjuk, en gång bodde jag utomlands och en gång jobbade jag – i övrigt har jag inte “svikit” gemenskapen på den lilla ön och firat någon annanstans. Men det blir midsommar för det ändå, även om man inte är därute – det blir bara lite annorlunda än vad man är van vid. Lite sill hoppas jag på att få i alla fall, så att det blir någon form av midsommarstämning – så det kommer inte gå någon större nöd på mig. Tro nu inte att det är synd om mig för att jag inte får fira midsommar som jag är van vid att göra. Nej då, det är helt självvalt att vara kvar i stan i år och fira en alternativ midsommar. Och det blir fler tillfällen att vara ute i skärgården och fira midsommar – det lär ju nämligen komma fler somrar framöver.

Nu kan man i alla fall räkna ned inför semestern. I år blev det semester i två omgångar, ett upplägg som jag kört vissa år tidigare. Jag har tagit några dagar över midsommar och sedan tre veckor i månadsskiftet juli/augusti. Det är ett ganska skönt upplägg att dela upp ledigheten och strö ut den litegrann under sommaren. I normala fall tycker jag om sen semester, men jag vill gärna ha midsommar ledig också om jag har möjlighet att välja. Så ofta tar jag några dagar kring midsommar och sedan tre till fyra veckor under augusti.
Sen är vi fyra hushåll som delar på sommarstugan, så det är varje år ett visst kompromissande kring när alla ska ha semester och möjlighet att vara i stugan. I år tog vi aningen tidigare semester än i normala fall för att få tillgång till stugan så mycket som möjligt under semestern. Lite kommer vi få samsas med andra, men det gör inte så mycket, det är snarare ganska trevligt.
Just semestern är en av fördelarna när jag börjar på Trafikverket till hösten, då jag kommer ha ungefär sju veckors semester att ta ut varje år. Det kommer nästan bli svårt att få ut all semester varje år när man har så pass många veckor att ta ut. Men väldigt skönt – inte minst när man jobbar skift, då det kan vara extra tacksamt att ta ut strödagar här och där när arbetet krockar med vardagen. Ibland dyker det upp saker en helg då man egentligen jobbar och man gärna vill kunna ta ledigt…
Planer för semestern? Nej, inga storslagna planer – utan det blir sommarstugan och även att vara hemma litegrann. Men i övrigt har vi inte så mycket inplanerat. Jag har faktiskt svårt att förstå grejen att åka utomlands sommartid, när det är som allra vackrast och härligast här hemma i Sverige. Jag föredrar att åka utomlands under hösten och vintern när det är som mörkast och kallast i Sverige, men sommaren vill jag faktiskt vara hemma. Det är lätt att bli hemmablind, men det finns en hel del att se i Sverige bara man läser på lite. Vad det kostar att åka utomlands kan man få hotellvistelser för i Sverige och kunna åka runt en hel del. Jag lägger mycket hellre pengarna på rundturer i Sverige under sommaren än att åka utomlands. Så sparar jag utlandsresorna till vintern istället.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: