Så är det några dagar kvar till jul och de sista julförberedelserna är i full gång. Julgranen är klädd och klapparna inslagna och numera strategiskt placerade under granen. Nu återstår att handla och förbereda den sista julmaten, vilket vi kommer göra på torsdag och fredag. Handlingslistan i börjat skriva på är redan ganska lång och kommer förmodligen bli ännu längre ju närmare jul vi kommer. Även om vi kör lite knytis när det kommer till julmaten, så är det fortfarande en hel del som ska inhandlas. Det känns verkligen skönt att inte behöva ansvara ensam för all mat, det hade nog enbart blivit jobbigt.
Men nu har vi koll på läget inför den stundande julhelgen. Klapparna är inköpta, julmaten kommer bli klar på fredag – åtminstone den mat som vi ska stå för. Vi jobbar båda två ytterligare någon dag, men sedan kommer julledigheten att ta vid. Själv går jag av sista nattpasset på torsdag morgon, åker hem och sover några timmar innan julförberedelserna tar vid på riktigt allvar. Det är en intensiv vecka vi är mitt uppe i. Jag jobbar tre nätter i rad, måndag till och med onsdag natt. Ovanpå det steg jag upp extra tidigt i tisdags för at skriva tenta i ryska innan jag gav mig av till jobbet på kvällen. Hur det gick efter att bara ha sovit några få timmar efter ett nattpass? Jo, det kändes faktiskt som att det gick helt okej. Om min lärare håller med återstår givetvis att se. Jag har tidigare varit med om att det känts som att en tenta gått bra, men att resultatet ändå inte blivit vad man hoppas på.
Det kändes litegrann under det efterföljande nattpasset att jag gått miste om ett par timmars sömn under dagen för att skriva tentan. Varje timmes sömn är välbehövlig när man jobbar natt, man blir så trött när det blir någon timme som försvinner. Det är mycket känsligare än när man jobbar dag och får någon timmes mindre sömn. Men nu är tentan i alla fall skriven och jag hoppas att jag slipper skriva omtenta. Denna gång kände jag mig i alla fall bättre förberedd än vad jag gjorde förra tentan. Då kände jag mig oerhört oförberedd inför tentan och var faktiskt smått nervös inför att skriva den. Men det gick bra den gången, så jag hoppas att det går vägen denna gången också. Jag behöver bli godkänd för att helt enkelt bli antagen till fortsättningskursen jag anmält mig till till våren. Och jag vill verkligen fortsätta plugga ryska och lära mig mer av språket.

December har verkligen gått oerhört fort, det känns som att tiden bara har runnit iväg de sista veckorna. Men man förvånas nog alltid över hur fort tiden trots allt går, inte bara i december. Nu är advent snart över och vi går in i slutet av december med dess storhelger. Absolut mysigt, men känns också konstigt. Det känns som att vi nyss gick in i december och plockade fram adventsstakarna. Men jag har haft en bra decembermånad och hunnit med de jag vill hinna med under advent. Jag har ätit julbord, gått på julmarknader, druckit glögg och ätit pepparkakor. Precis så som det ska vara i december. Nu kan jag med gott samvete se fram emot julen och några lugna dagar innan jag börjar jobba i mellandagarna igen.
Själva julafton kanske inte blir lugn i dess rätta bemärkelse, utan snarare en ganska intensiv dag. 14 personer kommer vi totalt att klämma ihop oss hemma hos oss och det kommer vara fullt upp från morgon till kväll med mat, Kalle och julklappar. Mitt på dagen börjar gästerna att välla in och sedan kommer programpunkterna att gå i ett. Men jag är som barn på nytt på julafton och tycker oerhört mycket om julen. Det är i princip den enda dagen på året jag vill vara ledig, sedan kan jag jobba samtliga andra storhelger under året. Vilket jag i princip också gör. Ja, det är väl möjligen midsommar jag helst också är ledig – men det är inte lika viktigt som julen.
Jag minns när man var liten och inte kunde somna kvällen före julafton. Det var ju rent hopplöst. Sedan gick man bara och väntade på att tomten skulle komma, det var möjligen Kalle som var första anhalten på julfirandet. Maten brydde man sig inte så hemskt mycket om, inte som riktigt liten i alla fall. Utan det var klapparna som var den stora grejen med julafton. Det var nog först i tonåren man började tycka att även maten var en viktig del av själva julfirandet, åtminstone tror jag det var så för mig.
Men i mellandagarna är man rätt nöjd när det kommer till julmat. Vi brukar provsmaka julmaten på kvällen före julafton, sedan är det förstås julbord på julafton. Och på juldagen äter man av resterna från julafton. Så åtminstone tre dagar i rad äter man julmat, vilket gör att man är rätt nöjd och faktiskt saknar pannkaka, korv och makaroner och annan vardagsmat. Fast så här dagarna innan jul, ser man verkligen fram emot den salta och feta maten som man äter kring jul.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: