När världen utanför har bantats ner till en broschyr och till ett sammandrag på TV klockan sju. Och när lyckan fått en prägel av att vara allt för dyr – och statistiken slagit drömmarna i tu. Och när trenderna har sagt vem som är glad och sensuell och romantiken blir en tår på TV3. Och när skrattet måste kittlas av en loopen karusell och inget finns som inte går att se. Och när filmerna har sagt att den som krånglar måste dö och blir till barnprogram som lönar sig och slår. Och när TV-spel förläggs till en förverkligad miljö där aldrig konsekvenserna består. Och när gränserna ska öppnas för en fåfäng ruljangs och när rösträtt ska försvaras med gevär. När moralen måste buga för en starkare finans och idealet blir en trogen militär – då kommer drömmen om att inte vara mänsklig. Ja, då kommer offrens antipati, sorgen över allt som är verkligt. Ja, då kommer sagan om en fantasi.
För vem kan förklara att vapen är skitiga, fula små saker när leksaksaffären är full av soldater? Och vilken mamma ska moralisera när Loket kan ge oss miljoner och mera? Nej, sagan ska bli fantasi!
Jag vill sätta mig på tvären för ert snöda kapital, så kan ni kalla mig bohemisk om ni vill. Men jag strävar hellre bakåt än att svälja era tal om allt det verkliga som inte räcker till. För i den verklighet jag ser, där går en man omkring med kniv, han jagar frispel och poäng genom att slå. Och framåt natten blir det strimlor av ett verkligt mänskoliv – allt medans pressen har enkät om “Varför då?”.

(C) Text: Lars Winnerbäck

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: