Jag har alltid varit exceptionellt varmblodad, så varmblodad att det nästan varit handikappande. Även vid normal rumstemperatur har jag svettats omåttliga mängder vid minsta ansträngning. Det har märkts ganska väl på mina kläder, som jag fått tvätta väldigt ofta eftersom de snabbt börjat lukta svett efter bara en eller ett par användningar. Något som gjort att kläderna snabbt blivit urtvättade och nötta. Så mitt klädkonto har genom åren varit ganska högt, inte minst de senaste åren eftersom jag i allt större utsträckning börjat köpa märkeskläder (vilket förstås är helt självvalt). Mina skjortor och tröjor har alla med tiden fått dekorativa “lökringar” under ärmarna som inte gått bort hur mycket jag än har tvättat dem och hur starkt tvättmedel jag än använt. Mörka kläder är värst, där syns svettresterna extra tydligt. Så jag har nästan slutat köpa svarta skjortor, eftersom de snabbt blir missfärgade, inte minst under ärmarna.
Så ja, det har faktiskt varit aningen besvärligt. Jag har till och med gått ganska lättklädd mitt i vintern, eftersom jag helt enkelt varit så varmblodad att jag inte frusit. Det är många år sedan jag ägt en varmare vinterjacka, eftersom jag helt enkelt inte behövt någon. Istället har jag blivit genomblöt av svett i en dunjacka och fått byta kläder så fort jag kommit hem. Så jag kör med tunnare jackor året om för att slippa svettas.
Det finns bara en enda deodorant jag kan använda, som håller armsvetten någorlunda i schack. Den är svindyr och kostar 150-200 kronor per flaska, lite beroende på var man köper den. Men det är alltså den enda deodorant som någorlunda aktivt motverkar min väldigt envisa armsvett, så jag har inte haft så mycket till val.
Under många år bytte jag sängkläder minst en gång i veckan, eftersom jag även i sömnen svettats kopiösa mängder. Det är ofta jag vaknat med bokstavligen plaskvåta lakan efter en natts sömn. Och så har jag alltid varit, även som liten svettades jag kopiösa mängder när jag sov.
Somrarna har varit smått jobbiga ur det perspektivet, inte minst de år det varit varma somrar. Hade jag fått välja, hade jag vissa år velat vara nudist för att slippa ha kläder på mig när temperaturen drar sig uppåt 30-sträcket. Grejen är väl att det knappast varit särskilt populärt inne i stan. 😁 Varje sommar väcks en debatt till liv om män som går med bar överkropp mitt i stan när det är varmt. Jag brukar inte gå till sådana ytterligheter, utan brukar vara påklädd så länge jag inte är på en strand eller liknande. Men jag erkänner att det faktiskt ibland varit frestande att gå med bar överkropp för att få någon lite tillstymmelse till svalka. Men från någon gång i maj och en bit in i september klär jag mig glatt i shorts och kortärmad skjorta/tröja eller linne. Jacka använder jag i princip aldrig under sommarhalvåret. Än mindre kavaj eller kostym.

Nu har det dock börjat bli bättre, jag är inte fullt lika varmblodad som jag tidigare varit. Jag vet inte om jag börjar bli äldre, är mer vältränad eller om det är en kombination. Men jag har till och med börjat märka av att jag kan vara lite frusen emellanåt. Jag får bylta på mig lite mer kläder om det är kallt ute och se till kläderna sluter liter mer tätt runt hals och armleder. Det är inte så att det är “handikappande” åt andra hållet, utan det är snarare något som kan betecknas som en förbättring av ett nästan sjukligt tillstånd.
Jag har faktiskt övervägt att gå till doktorn med mina svettningar, så pass illa har det varit i perioder. Men än så länge har jag låtit bli och låtit svettningarna fortgå. Ibland har jag tänkt att det kanske hängt ihop med att jag varit exceptionellt otränad och eftersom svettningarna blivit bättre ju mer jag tränat, har jag hållit fast vid den teorin.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Ja nu är ju jag kvinna och du man, men jag fick sådana problem efter graviditeten, den höll i sin några månader och det var ju jättejobbigt. Då använde jag en deo från apoteket som heter Absolut Torr och den hjälpte gryyyymt bra. Förstår att det blir jobbigt för man kan ju heller inte rå för det heller. Skönt att det börjar kännas bättre nu och vilken känsla avv få frysa lite ibland med. Jag är tvärtom väldigt lättfrussen

Kommentera

%d bloggare gillar detta: