Så kan vi lägga ytterligare en vecka till handlingarna och det känns i kroppen att det varit en rätt intensiv sådan. Åtminstone i bemärkelsen av aningen för lite sömn, det har varit ett vändande och vridande på dygnet som gjort att tröttheten kommit ikapp så här i efterhand. Jag jobbade måndag och tisdag natt, vilket blev de två sista av totalt sex nattpass. Och ja, det känns när man jobbat sex nätter i rad – hur luttrad nattarbetare man än är. Onsdagsdygnet ägnades åt att vrida tillbaka dygnet för att sedan kliva upp halv fem i torsdags morse då det bara av till Uppsala för en filminspelning, som i slutändan aldrig blev av. Att jag var trött torsdag kväll behöver jag knappast säga, misstänker jag. Det var så pass illa att jag slumrade till i soffan framför TV:n under kvällen.
Filminspelningarna gör jag ju för att jag tycker det är roligt, medan jobbet kanske inte bara är för att det är kul. Man måste ju ha en inkomst också och det är väl en av huvudanledningarna till att man jobbar heltid – i alla fall för de allra flesta av oss. Hade man varit ekonomiskt oberoende hade man förmodligen valt att inte jobba – eller åtminstone inte jobba heltid och jobbat med något som varit mer av en hobby än ett jobb.

Veckan har dock fått ett mer angenämt avslut, vilket var välförtjänt får man väl säga. I fredags tog jag en slappardag under dagen. Jag hade till en början tänkt försöka ta mig till min gymmet, men bestämde mig rätt snart efter att jag kommit upp att avstå träningen. Istället blev det en dag hemma, iklädd mjukis och allmänt lugn. Det mest aktiva jag gjorde, var att gå ner till centrum en sväng för att gå på Posten. Just sådana dagar behöver man faktiskt ibland, inte minst i en annars ganska hektisk tillvaro. Jag sov till tio på morgonen och unnade mig sedan denna lugna dag hemma.
På kvällen vankades det middag på Sushi Sho inne i stan, vilket var en försenad födelsedagspresent från oss bröder till vår syster som fyllde jämnt för några veckor sedan. Denna gång sågs vi tre syskon för en middag på stan, vilket tillhör ovanligheterna. Det är sällan vi ses alla tre, inte minst utan resten av familjen är med. Men någon gång ibland händer det och fredag kväll blev just en sådan kväll.
Och jag måste säga att det inte är många gånger jag ätit så god sushi som just på Sushi Sho. Jag är barnsligt förtjust i sushi, men det är sällan det blir någon “finare” sådan. Sushirestaurangen i Bagarmossen är väl den jag oftast besöker – och de har helt okej sushi, men den är inte mer än just okej. Det är liksom inget extra på något vis. Så det är roligt att faktiskt smaka sushi som är så där lite extra och lite utöver det vanliga.
Det blev lite senare än jag djälv räknat med. Efter avslutad middag bestämde vi oss för att dra vidare och ta en drink och först framåt halv två kom jag hemrantandes lagom rund under fötterna. Det hör till ovanligheterna att jag är ute så sent, men visst händer det ibland. Numera orkar man inte på samma sätt som förr och det är väl ett ålderstecken, att man inte längre orkar hålla igång till långt in på natten en fredag. Inte ens jag, som inte jobbar kontorstider, orkar hålla igång för sent på fredagskvällarna. Eller någon kväll för den delen. Minns när man var liten och var tvungen att lägga sig en viss tid, hur man tänkte att man som vuxen skulle vara uppe hur länge man ville. Den tiden tycks vara runt nio, tio ungefär… 😂

Lördag blev det ytterligare en välförtjänt sovmorgon, vilket behövdes efter fredagens väl tilltagna middag och tillhörande saképaket. Det kändes lite molande i huvudet att det blivit några glas saké under kvällen, så en sovmorgon var väl på plats. Jag har blivit ganska känslig på sistone vad gäller alkohol och blir mer eller mindre bakis av relativt små mängder. Så jag har blivit alltmer försiktig med hur mycket jag dricker. Sen blev jag inte dålig i lördags, utan kände bara en lätt molande huvudvärk när jag vaknade, något som försvann när jag åt frukost. På dagen promenerade vi ned till torget här i Bagarmossen för att inhandla årets julgran. Vi valde faktiskt den minsta vi kunde hitta, eftersom vi inte har så mycket plats för gran i den nya lägenheten.
På lördagen var vi bjudna på femårskalas – och det är ju fantastiskt roligt med barnkalas! Vi har en hel uppsjö syskonbarn, så det blir ju barnkalas lite titt som tätt utspritt under hela året. Och det är alltid lika roligt tycker jag. Fördelen med att vara morbror är att man kan vara den snälle släktingen som hittar på roliga saker och skämmer bort med fina presenter. Man behöver inte vara den som kommer med tråkiga saker som att man måste göra läxor, gå och lägga sig en viss tid eller liknande.

Men nöjena tog inte slut i och med barnkalaset igår, för som om detta inte vore nog kom en av våra fina jultraditioner idag. Jag och sambon brukar varje december gå på Skansens julmarknad liksom gå på restaurang för att äta julbord. I år blev en tidig julklapp till min sambo att att jag bjuder på en heldag med jultraditioner. Vi hade tänkt börja dagen med att äta hotellfrukost på Scandic hotell på Vasagatan i förmiddags, något som känns fantastiskt lyxigt att göra någon gång här och där. Men vi försov oss lite, så det blev aldrig någon hotellfrukost utan frukost på Espresso House istället. Efter avslutad frukost, blev det en vända på stan och bland annat Gamla stans julmarknad. Tidig eftermiddag tog vi spårvagnen till Djurgården för att lämna av vårat bagage på Hotell Hasselbacken varefter vi promenerade över till Skansen för nästa julmarknad.
Nu sitter vi på hotellrummet på Hasselbacken och slappar i väntan på nästa punkt i programmet, nämligen julbord i hotellrestaurangen. Självklart går det inte att en decembermånad passerar helt utan att man ätit julbord, eller hur?! Och just Hasselbackens julbord har fått bra recensioner i tidningarna, så det känns som ett bra val att äta julbord just här.
Jag har betalat extra för att få en minisvit samt sen utcheckning imorgon. Så vi har ett väldigt fint rum, som vi dessutom får behålla till klockan 13:00 imorgon. Vi har bott på Hasselbacken tidigare och har alltid varit lika nöjda med våra vistelser. Det har varit bra mat och trevlig bemötande, så det är det perfekta stället att checka in på om man vill unna sig lite vardagslyx här och där. Ofta har man paket med till exempel julbord och övernattning till bra pris, så det är värt besväret att hålla koll på deras hemsida med jämna mellanrum.

Men efter att vi checkar ut från hotellet klockan 13:00 imorgon, är det åter till vardagen för några dagar. Redan imorgon kväll går jag på mitt första nattpass av tre innan det är dags för lite julledighet. Det känns rätt lyxigt att “bara” göra tre nattpass denna vända, i normala fall gör jag fyra eller fem i rad vilket är ganska mycket. Men det blev så denna vända, eftersom jag bett om extra ledigt inför den kommande julhelgen. Jag går av det sista nattpasset morgonen den 22:a och sedan kommer julförberedelserna på allvar att ta vid. Jag sover några timmar på torsdag förmiddag och sedan är det lite julmat som ska inhandlas och de sista klapparna ska slås in. Sedan kommer julfriden att lägga sig även över Bagarmossen och det är dags för traditionellt julfirande om en vecka.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: