Vad är det med alla rymningar från djurparkerna på sistone? Vildsvinet i Skånes djurpark. Den giftiga kungskobran och ugglorna på Skansen. Och så nu: schimpanserna på Furuvik. Det är lätt att skämta om. Full beredskap råder just nu på Furuviksparken, över ett dygn efter att fem schimpanser rymde – varav tre har skjutits ihjäl. Aporna är någonstans inne i schimpanshuset, men inte i sitt hägn. När jag hörde nyheten på radion i onsdags, blev jag faktiskt lite betryckt på något vis. Min första tanke var just; varför avliva aporna för att de rymt? Varför inte bara söva dem och föra dem tillbaka till sitt hägn?
Jag köper att man måste göra något för att få tillbaka dem till deras hägn, det gör jag absolut. Vad jag själv inte visste sedan tidigare, är att schimpanser tydligen kan vara ganska aggressiva och är väldigt starka. De är så pass farliga att man inte ska vara i närheten av dem. Så okej, man kan inte bara fånga in dem och något måste göras för att de inte ska gå lösa i djurparken. Så långt tror jag alla är med och överens. Men varför har man inte tillräckligt med sömnmedel för att söva tre apor och föra dem till rätt ställe? Det var just det som nämligen var förklaringen – att man inte hade tillräckligt med sömnmedel för att kunna söva alla aporna. Därför togs beslut om avlivning.
Men har man så pass farliga djur i en djurpark, kanske man helt enkelt får se till att just ha ett lager med sömnmedel för en eventualitet att djur rymmer. För det har vi ju som sagt sett flera exempel på sistone på att de faktiskt kan göra.

Jag har en lite kluven inställning till djurparker redan som det är, att hålla djur i fångenskap ofta långt borta från sin naturliga miljö för människans nöjes skull är egentligen rätt makabert. Djur ska vara i sin naturliga miljö, inte i en bur på något zoo för att vara underhållning för oss människor. Samtidigt har jag många fina minnen från barndomens besök på Furuvik, Kolmården, Skansen och andra djurparker. Och jag har flera gånger varit på Skansen med min systerson – som också tycker det är väldigt kul att gå runt och titta på djuren.
Så jag har någon form av hatkärlek till det där med djurparker. Jag minns så väl när jag var på Bangkok zoo för en massa år sedan, där var djurhållningen rent horribel och fullt så illa är det ju inte på svenska djurparker. Här har vi trots allt ganska hårda djurhållningsregler. Men faktum kvarstår, oavsett djurhållning känns det någonstans inte naturligt att hålla djur i fångenskap för att vara någon form av underhållning för oss människor. Att människan sedan tar sig friheten att avliva fullt friska djur för att de tagit sig ut ur sina burar känns ännu mer horribelt om man tänker efter. Borde det inte vara en självklarhet att ha rutiner som utesluter avlivning ifall ett djur rymmer? Avlivning torde vara den sista utvägen trots allt, eller?!

Furuvik har fått utstå en hel del kritik för att man valda att avliva schimpanserna, det är till och med personer som valt att polisanmäla djurparkens agerande. Och det känns helt befogat med kritiken, jag kan inte se att en rymning är anledning nog att avliva fullt friska djur. Självklart kan man inte vara beredd på alla eventualiteter, men att söva några schimpanser borde man ändå ha sömnmedel i lager för på en djurpark. Eller är jag helt ute och cyklar??

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2 3 4 5

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: