Personer som ljugit sig till uppehållstillstånd ska nu hittas och riskerar att få sina uppehållstillstånd indragna. Migrationsverket ska utforma nya rutiner för att hitta personer som har beviljats uppehållstillstånd och arbetstillstånd på felaktiga grunder. Så lyder ett nytt uppdrag från regeringen och Sverigedemokraterna. Och själva grundidén köper jag faktiskt trots allt. Precis som med det mesta annat, så ska det vara så att det ska kunna ge konsekvenser att fuska. Har du fuskat dig till bidrag ska du bli straffad och återbetalningsskyldig, har du fuskat dig till en lägenhet ska risken finnas att du blir av med den – och har du fuskat dig till ett uppehållstillstånd ska det naturligtvis ge konsekvenser om fuskande kommer fram. Svårare än så är det inte. Självklart ska man kunna dra in ett uppehållstillstånd som bevisligen utfärdats på felaktiga grunder. Det känns rätt naturligt att man inte ska kunna fuska sig till vare sig uppehållstillstånd eller medborgarskap utan att det ger konsekvenser – och som yttersta konsekvens ska ett tillstånd kunna dras in.
Det är mycket jag inte håller med om i den blåbruna politik som den nuvarande regeringen för, för att inte säga det allra mesta. Men här håller jag åtminstone med om grundtanken i förslaget, det ska inte ens i Sverige kunna gå att fuska sig till ett uppehållstillstånd. Jag är till och med beredd att dra det hela ett steg till, nämligen att man ska kunna dra tillbaka ett medborgarskap som utfärdats på felaktiga grunder. Det ska vara enda gången ett medborgskap ska kunna dras in, men har du bevisligen fuskat dig till ett medborgarskap ska du också kunna bli av med det. Det är idag inte möjligt att återkalla ett medborgskap under några som helst omständigheter, men jag anser inte att du ska kunna fuska dig till ett medborgarskap och sedan kunna sitta trygg i båten. Har du fuskat ska det helt enkelt ge konsekvenser oavsett om du fuskat dit till ett bidrag, ett uppehållstillstånd, ett medborgskap eller någonting annat.

Men det som gör mig lite orolig är när Moderaterna i sällskap med Sverigedemokraterna är i farten. Det jag frågar mig är hur hård man kommer vara i sina bedömningar. Vad kommer att bedömas som fusk? Vad kommer att bedömas som att man har ljugit sig till ett uppehållstillstånd? Var drar man gränsen för när ett uppehållstillstånd ska kunna dras in? Skulle SD få bestämma, skulle vi ju knappt ens ge några uppehållstillstånd överhuvudtaget. Så inom SD är man säkerligen nu nöjda med att få till ytterligare ett tillfälle då uppehållstillstånd kan dras in. Och det är just där mina farhågor ligger, att man ska vara väl hårda i sina bedömningar och dra in uppehållstillstånd på väldigt lösa boliner.
Jag gillar överlag inte att SD får så mycket inflytande över politiken som de trots allt får med rådande regeringsunderlag. I grunden har de lika mycket inflytande över den politik som förs som om de skulle suttit med i regeringen. Med Jimmie Åkesson vid rodret, kommer det glasklart bli ett hårdare samhällsklimat – så enkelt är det. Och det är just den biten som skrämmer mig när SD får igenom politiska förslag på det vis de får idag. Här har vi också faran med att ge SD inflytande över politiska förslag som detta, att kunna dra in uppehållstillstånd. Skulle SD få bestämma, skulle förmodligen alla uppehållstillstånd dras in tämligen omgående.

SD är trots allt ett parti med rätt sjuk syn på demokrati, människor och människors olikheter. Det går att hitta en uppsjö exempel på partiets människosyn, varav det senaste är när SD stoppade ett luciatåg som Bollnäs folkhögskola skulle ha haft för regionfullmäktige i Gävle på luciadagen. Detta för att tåget inte uppfyllde kraven på hur ett luciatåg bör vara, enligt fullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) – anledning ska enligt ordföranden vara att lucian i tåget identifierar sig som hen.
Och man får uppbackning av sina partikollegor. Björn Söder blev väldigt till sig i trasorna av det hela och skrev inte mindre än tre tweets i ämnet, där han backade upp sin partikollega. Man säger sig vilja värna om svenska traditioner, men det end som händer är att man gör sig till allmänt åtlöje. Självklart ska man kunna se att vi människor är olika och inte stöpta i samma homogena form. Naturligtvis kan Lucia vara en hen utan att politikerna ska behöva gå i taket för det, vad är problemet liksom? Har politikerna inte viktigare saker att ta tag i än vem som är Lucia i ett luciatåg?

Men det här är SD i ett nötskal och det är just denna syn på människor som skrämmer mig. Ett parti som vill förstöra allt det vi arbetat för i decennier ska inte ha inflytande över politiken. Ett parti som motarbetar HBTQ-personers rättigheter, som inte respekterar människors olikheter oavsett om det är hudfärg, sexuell läggning eller religionstillhörighet, ett parti som vill slänga ut alla med utländsk härkomst är väldigt farligt i styrande befattning. Det skulle vara intressant att få höra SD:s syn på förslaget med att dra in uppehållstillstånd. Under vilka omständigheter vill SD kunna återkalla ett uppehållstillstånd? Hur hård tycker partiet att man ska vara i dessa bedömningar?

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: