26 november väntas sagostunden Drag Queen Story hour gå av stapeln på Kalmar stadsbibliotek. Ett event för barn i åldrarna två till sju år, där två dragqueens läser sagor.  På bibliotekets hemsida skriver man att sagoläsningen handlar om att låta fantasin flöda utan normer och gränser. Ett bra initiativ tycker jag, där barn får lära sig att vi människor är olika och att kärleken kan se olika ut för olika människor. Det är ett bra sätt att förebygga fördomar, att redan i tidig ålder komma i kontakt med folk med olika sexuella läggningar, hudfärger och religioner.
Men det håller inte Sverigedemokraterna med, som vill stoppa hela eventet. Man vill låta barn vara barn och inte ödsla skattepengar på sådant här. Man vill dessutom ha ett principiellt förbud mot liknande event. Man ser det hela som rent motbjudande, säger man i en kommentar till SVT.
Själv förstår jag inte vad SD är så rädda för i detta sammanhang? Tror de att alla barn blir dragqueens efter sagostunden? Kommer dessa dragqueens förgripa sig på barnen? Eller – vilket Gud förbjuder – blir alla barn gay av att ha träffat en dragqueen? Något måste det ju vara som skrämmer SD, eftersom man är så kritiska till det hela.

Men det är trots allt ganska typiskt SD att reagera på allt som har med människors olikheter att göra. Oavsett om det är hudfärg, religion eller sexuell läggning. Hade en invandrare hållit en sagostund, hade man förmodligen också reagerat. Själv tycker jag det är bra att barn i tidig ålder kommer i kontakt med människor av olika bakgrund och som lever sina liv på olika sätt, att få möta människors olikheter helt enkelt. Hade fler SD:are fått göra det i ung ålder, hade de förmodligen inte blivit så fördomsfulla vuxna. Det är för mig inte frågan om att påverka barns sexuella läggning, utan bara att barn ska få lära sig att tänka normbrytande, lära sig att människor är olika och att det faktiskt är okej att det är så.

Men SD visar återigen sitt fördomsfulla tryne och påvisar exakt var man står inför det faktum att vi människor är olika. Det där med att tänka normbrytande, att vara tolerant och att vara öppensinnad, det är inte Sverigedemokraternas starkaste sida direkt. Men det visste vi ju redan, eller hur? Det vore väl snarare konstigt om SD inte reagerade på ett sådant här event och tyst lät det passera.
Men man är så rädd för allt som bryter normerna, allt som sticker ut och som inte passar in i deras trångsynta världsbild. Så låter man några dragqueens läsa böcker för småbarn, då är det klart att man går i taket. Barnen kan ju utvecklas till fritt tänkande och toleranta människor, precis sådana som inte röstar på SD. Och så kan vi ju inte ha det.

Relaterade artiklar

Sveriges Television 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: