I april 2016 föds en liten flicka på ett BB i Sverige. Hon har abstinens på grund av mammans missbruk under graviditeten. Nio dagar gammal dumpas flickan av sin mamma i en barnmorskas famn – och mamman går därifrån.
Den lilla flickan hamnar genom samhällets försorg hos en fosterfamilj, där hon lever sina första år.
Sen tvingar svenska myndigheter den friska och glada flickan in i en uppslitande separation från dem hon kände som sina föräldrar, sina systrar. Detta trots att dem biologiska pappan ansetts vara ett sådant hot mot flickan att hennes personuppgifter sekretessbelades strax efter hennes födsel. Några månader efter att flickan flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar, är hon död. Mamman är misstänkt för grovt vållande till annans död (källa: Dagens Nyheter).

I kölvattnet av flickans död tycks politikerna i alla fall ha vaknat (bättre sent än aldrig, som man brukar säga) och börjat prata om en lagändring. Och det är väl inte en dag för tidigt. I Sverige kan man bli av med rätten att äga djur om man missköter sig för grovt. Men vem som helst har rätt att skaffa – och ha vårdnaden om – försvarslösa barn.
Just i fallet ovan vet man förstås inte alla detaljer, eftersom mycket är sekretessbelagt. Men rent generellt verkar man haft lite otur i tankeverksamheten när man stiftat vissa lagar. Missköter man sina åtaganden som förälder för grovt, ska det få kännbara konsekvenser. Och dagens lagstiftning är lite väl uddlös ibland.

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: