Fjolårets vinst för det första kvartalet på 3 miljoner kronor har blivit en förlust på 9 miljoner kronor. En förklaring är att färre äldre vill flytta in på ett boende eller använda hemtjänst under pandemin. Under första kvartalet i år var beläggningen på bolagets äldreboenden 77 %, mot 87 % under motsvarande kvartal 2020. Samtidigt stormar det allt mer om bolaget på andra håll. Under onsdagen meddelade åklagare att fallet där bolaget misstänks ha hotat en anställd, som i media varnat för brister i smittskyddet på ett av bolagets boenden, lämnas över till polisen för att utredas. Attendos agerande kan ha brutit mot det lagstadgade meddelarskyddet.
Parallellt med dessa avslöjanden har vd Martin Tivéus och hans kollegor i bolagets ledning fått hård kritik för att ta ut miljonbonusar för det gångna coronaåret. Men på torsdagseftermiddagen meddelade Tivéus att han backar och betalar tillbaka sin 1,9 miljoner kronor stora bonus till bolaget. Detta för att inte framstå som “girig”. (Källa: SvD)

Alltså, kära Martin. Girig har du redan framstått som, den stämpeln går inte att tvätta bort i efterhand. Att överhuvudtaget tänka tanken att betala ut bonusar under rådande omständigheter är inget annat än rent smaklöst. Är det någon som gjort sig förtjänt av bonus efter det gångna pandemiåret, är det vårdpersonalen som bokstavligen gått på knäna med tanke på arbetsbelastningen.
jag själv hade givetvis inte tackat nej till en bonus på närmare två miljoner. Men här rör det sig om personer som förmodligen redan har en hög månadsinkomst och har det relativt gott ställt utan dessa extrapengar. Det är i min värld totalt oetiskt att betala ut dessa bonusar när ett företag går med förlust och dessutom tar emot mångmiljonstöd från våra gemensamma skattemedel. Oavsett vem som beslutat om bonusarna och vem som accepterar att ta emot pengarna. Är det någon som ska ha en bonus efter det gångna pandemiåret, så är det väl vårdpersonalen och inte deras chefer?!
Hela systemet med bonusar till de högsta cheferna är för övrigt helt vrickat, pandemi eller ej. Det är personer som redan har bra inkomster, medan personalen på golvet är de som gör det tyngsta jobbet. Det är där bonusarna ska betalas ut, inte till toppcheferna.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Kommentera

%d bloggare gillar detta: