Det värker i mitt gamla brevbärarhjärta när jag läser om att min före detta arbetsgivare – PostNord – är mer eller mindre konkursmässig. Enligt en rapport som DN tagit del av är det framförallt brevutdelningen som är extremt olönsam, i kombination med att PostNord enligt lag är skyldigt att dela ut post till alla hushåll och företag i hela Sverige. Enligt rapporten behöver PostNord statliga subventioner för att överhuvudtaget överleva. Om staten – genom oss skattebetalare – fullt ut skulle kompensera för alla brevbärarlinjer som marknaden inte ser som lönsamma men finns i samhällsuppdraget beräknas Postnord gå med vinst. Regeringen verkar väl dock inte fullt lika lockad av tanken att föra till mer pengar till bolaget.

Jag undrar om högerpolitikerna som bolagiserade Posten på 90-talet känner sig stolta över resultatet som vi ser idag?! Visserligen är det inte bolagiseringen ensam bov bakom dramat, men en starkt bidragande orsak. Vissa områden kanske helt enkelt ska ha ett statligt monopol för att fungera fullt ut – eller åtminstone ordentliga statssubventioner – och garantera att hela landet har en likvärdig service. Inte bara när det kommer till saker som sjukvård, utan kanske vissa saker som post, el, telefoni och andra samhällsviktiga funktioner. Att å ena sidan bolagisera Posten och kräva att man bär sina egna kostnader, samtidigt som man säger att bolaget enligt lag ska tvingas dela ut post även på olönsamma linjer säger det sig ju självt hur det går. Det är ju ingen raketforskning direkt.
Än så länge är postgång till alla en ganska viktig samhällsfunktion och något som man torde kunna tillgång till var i landet man än bor eller ett företag etableras. Vi kommer säkert till en punkt då digitaliseringen gått tillräckligt långt för att postgång överallt ska kunna betraktas som överflödig, men där är vi inte riktigt än.
Sen ska väl tilläggas att jag tillhör den kategori människor som älskar att riktiga brev framför ett opersonligt e-mail. Det ligger så hemskt mycket mer känsla och omtanke bakom ett brev om man jämför med att knappa iväg ett elektroniskt meddelande.

Relaterade artiklar

Dagens Nyheter 1 2
Sveriges Radio 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: