Vi har sett det förr och ser det igen, män som gör bort sig och sedan iklär sig den inte särskilt smickrande offerkoftan. Nu senast är det Göran Lambertz som väljer att göra sig till offentligt åtlöje efter att ha suttit häktad misstänkt för våldtäkt.
I en improviserad “presskonferens” i sin trädgård kallar han kvinnan som anmält honom för lögnerska och bedragerska och namnger henne även vid förnamn – i en presskonferens som direktsänds av både SVT och Expressen. Och Lambertz skräder inte sina tilltag efter den misstänkta våldtäkten. Han polisanmäler kvinnan för falsk tillvitelse och undertryckande av bevisning (en utredning som dock snabbt lades ned av åklagare) och stämmer den svenska staten på en miljon kronor.
Jag har själv inte sett hela presskonferensen ska tilläggas, men har kunnat läsa mig till vad den innehöll. Under den oredigerade konferens – som nu tagits bort av både SVT och Expressen – fick man höra att Lambertz regelmässigt brukar ”kladda” när han blir full. Han ska till och med ha varnat kvinnan ifråga för detta och dessutom fått sina närmanden avvisade flertalet gånger under den aktuella julaftonskvällen då den misstänkt våldtäkten ägt rum. När avvisandet sedan upphör i takt med alkoholintaget tycker Lambertz enligt egen utsago att det är rimligt att anta att kvinnan vill ha sex.
Man frågar sig naturligtvis om Lambertz börjar “kladda” på alla när han är på fyllan? Kladdar han på sina manliga juristkolleger i övre medelåldern? Kladdar han på små barn? Eller är det bara på berusade, unga kvinnor som befinner sig i en beroendeställning till honom? I annat fall är ju konstaterandet att han “börjar kladda” helt irrelevant – om det överhuvudtaget är relevant någon gång. Ovälkommen beröring är ju aldrig legitimt, oavsett berusningsgrad.

Det enda man med säkerhet tycks kunna fastslå är att de två haft sex, det verkar vara det enda de två är överens om. Men nu vill Lambertz genom sin stämningsansökan mot svenska staten att brottsutredningar vid våldtäktsmål ses över då han tycker de sköts för dåligt. Och där får man väl ge gubben medhåll trots allt. 97 % av alla som misstänks för våldtäkt går idag fria. Det är ju förvånande hur många kvinnor det finns därute som är lögnerskor och bedragerskor om man ska använda Lambertzs egna ordval. Är det något som Göran Lambertz själv stridit för som jurist, så är det just att det ska krävas mer för att få någon dömd. Det ska inte räcka med bara kvinnans berättelse i ett våldtäktsmål, hur trovärdig den än är. Det gjorde det ju inte nu heller, så Lambertz har trots allt fått som han vill eller hur?!
Men ja, även jag hoppas att förundersökningarna blir bättre. Bättre så att fler gärningsmän döms för de brott de misstänks för, inklusive våldtäkt. Det är klart det är ett misslyckande för rättssystemet när 97 % av de misstänkta gärningsmännen i en viss brottskategori frias. Och nej, det ska inte var för lätt att få någon fälld. Men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå för att de som faktiskt är skyldiga till brott allt som oftast också ska dömas i domstol. Även om man är är jurist med flera toppuppdrag bakom sig. För mig erkänner sig Lambertz i princip skyldig genom att själv säga att han blivit avhyst flera gånger under den aktuella julaftonskvällen av kvinnan ifråga med detta till trots fortsätter med sina närmanden och har slutligen sex med kvinnan. Att bli avhyst skulle få vilken normalfuntad man som helst att inse att kvinnan ifråga inte vill ha sex och därmed omgående lägga ner sina eventuella närmanden. Oavsett alkoholintag och berusningsgrad. Och kan man inte styra sitt beteende under inverkan av alkohol borde man kanske tänka över sin alkoholkonsumtion och överväga om man ska dricka alls.

Relaterade artiklar

Aftonbladet 1 2 3 4 5 6
Dagens Nyheter 1 2 3
Expressen 1 2 3
Svenska Dagbladet 1

Om författare

Jag har bloggat på olika sidor sedan tidigt 2000-tal och brinner för det skrivna ordet. Jag är utbildad sjökapten och författare och mina inlägg kretsar mycket kring min vardag och politik liksom mina stora passioner mat, resor, film och litteratur. Förutom min blogg, ägnar jag mig åt film och har vid det här laget haft roller i ett stort antal produktioner inom såväl reklam som serier och långfilmer.

Du kanske också gillar:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: